Cijene nafte nastavile rasti

Cijene nafte nastavile rasti
28.04.2020., Sibenik - Veliki pad cijena nafte na svjetskome trzistu doveo do rekordno niskih cijena eurosupera i eurodizela na benzinskim postajama sirim Hrvatske. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica dosegnule nove najviše nivoe u istoriji jer se ulagači nadaju da će se s ubrzanjem vakcinisanja protiv Covid-19 u svijetu ubrzati i oporavak ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6.30 sati u plusu 0,4 posto i dosegnuo novi najviši nivo od kada postoji.

Pritom je japanski Nikkei indeks porastao 1,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,7 i 1,5 posto.

Zbog lunarne nove godine, na kineskim tržištima neće se raditi do 17. februara.

Japanski Nikkei indeks probio se jutros, prvi put nakon 30 godina, iznad razine od 30.000 bodova, usprkos usporavanju oporavka ekonomije od koronakrize.

Jutros je, naime, objavljeno da je treće po veličini svjetska ekonomiju u posljednjem lanjskom kvartalu poraslo 12,7 posto po anualiziranoj stopi, koja pokazuje koliko bi BDP porastao u godinu dana (četiri tromjesečja) kada bi u svakom tromjesečju rastao po istoj stopi po kojoj se povećao u tom tromjesečju u usporedbi s prethodnim.

To je drugo tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo poraslo, i to više od očekivanja analitičara, koji su u prosjeku procjenjivali da je BDP porastao 9,5 posto.

No, to je sporiji rast u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je BDP skočio za 22,7 posto po anualiziranoj stopi.

Unatoč snažnom rastu u posljednja dva lanjska tromjesečja, u cijeloj prošloj godini japansko je gospodarstvo zbog izbijanja pandemije koronavirusa palo 4,8 posto, što je prvi godišnji pad BDP-a od 2009.

Podršku tržištima, pak, pružaju novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, koji već sedmicama rastu zahvaljujući nadi ulagača da će američki Kongres uskoro prihvatiti prijedlog predsjednika Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja ekonomiji vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo budžetski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa ulagači vjeruju da će većina Bidenovih prijedloga dobiti zeleno svjetlo.

Novi paket poticajnih mjera trebao bi ubrzati oporavak najveće svjetskog gospodarstva od koronakrize i pomoći milionima Amerikanaca koji su zbog izbijanja pandemije koronavirusa ostali bez posla.

Ulagače su ohrabrile i vijesti o napretku u distribuciji vakcine protiv Covid-19, kao i padu broja novozaraženih, pa se nadaju skorašnjoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života.

Premda nema novih suštinskih vijesti koje bi potaknule tržišta, cijene dionica posljednjih sedmica rastu jer se očekuje jačanje inflacije, s obzirom da vlasti širom svijeta nastavljaju s pojačanom potrošnjom, dok će centralne banke voditi politiku jeftinog novca sve dok ne budu sigurne da se ekonomija oporavila od koronakrize.

Riječju, i dalje se, kažu analitičari, trguje na temelju reflacije, odnosno niza mjera ekonomske politike kojima se povećava ponuda novca i potiče blaga inflacija kako bi se oživjele gospodarske aktivnosti.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,42 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,45 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 104,93 na 105,01 jen.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2125 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2118 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošle sedmice skočile oko 5 posto i dosegnule najviši nivo od januara prošle godine.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu skočila daljnjih 2,25 posto, na 60,80 dolara, a na londonskom tržištu 1,8 posto, na 63,55 dolara.

Rast cijena zahvaljuje se nadi ulagača da će se s ubrzanjem oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize ubrzati i oporavak potražnje za ‘crnim zlatom’.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE