Cijene nafte nisu bile više od marta, vakcinisanje ohrabrilo tržišta

Cijene nafte nisu bile više od marta, vakcinisanje ohrabrilo tržišta

Šeste sedmice za redom cijene nafte na svjetskim tržištima su u porastu, ponajviše zbog trgovaca koji se nadaju da će se zbog vakcinisanja uskoro ekonomska situacija stabilizirati, a time i porasti cijene nafte.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice porasla 1,5 posto, na 49,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 46,57 dolara.

Ovo je najduži pozitivan trend na tržištima od jula ove godine.

Tokom posljednje sedmice cijena barela na londonskom tržištu dosegnula je i 51 dolar, što je njezin najviši nivo od prvog dijela marta i izbijanja koronakrize.

Cijene su u usponu od kada su objavljene vijesti o razvoju prve vakcine protiv koronavirusa, što je potaknulo nadu da će se uskoro ekonomske aktivnosti u svijetu normalizirati, a potražnja za ovim energentom porasti.

Vakcinisanje je prošle sedmice počelo u Britaniji, a ovih se dana očekuje i početak i u SAD-u.

Poticajno na cijene utječu i očekivanja da će uskoro američki Kongres prihvatiti nove poticajne ekonomske mjere. Doduše, republikanci i demokrati još nisu postigli dogovor, no analitičari kažu da će dodatni paket poticajnih ekonomskih mjera biti usuglašen prije ili kasnije.

U međuvremenu su zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa mnoge savezne države u SAD-u, među kojima i Kalifornija, uvele nove restriktivne mjere, što će usporiti oporavak privrede od korona-krize.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE