Cijene nafte ponovo pale

nafta
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak, izgubivši ranije dobitke, jer su nadolazeća povećanja kamatnih stopa od strane glavnih centralnih banaka i znakovi snažnog ruskog izvoza kompenzirani za rastuće bliskoistočne tenzije zbog napada dronovima u Iranu i nadu u veću kinesku potražnju.

Investitori očekuju da će Federalne rezerve u srijedu podići kamatne stope za 25 baznih poena, nakon čega slijede povećanja za pola poena od strane Banke Engleske i Evropske centralne banke, a svako odstupanje od tog scenarija predstavljalo bi šok.

ČITAJ JOŠ:  Cijene nafte porasle nakon prošlosedmičnog pada

Brent sirova nafta je pala za 29 centi, ili 0,3 posto, na 86,37 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate pala za 52 centa, ili 0,7 posto, na 79,16 dolara.

Cijene nafte “vjerovatno će biti opterećene potencijalnim povećanjem kamatnih stopa na predstojećem sastanku Feda”, rekla je Serena Huang, šefica APAC analize u Vortexi.

Tržište je također bilo pod pritiskom naznaka snažne ruske ponude, uprkos zabrani EU i ograničenju cijena od G7, nametnutim zbog njene invazije na Ukrajinu.

ČITAJ JOŠ:  Na snagu stupa evropska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije

Osim sastanaka centralnih banaka, u srijedu će biti u fokusu i okupljanje ključnih ministara iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika na čelu sa Rusijom, poznate kao OPEC+.

Sastanak panela OPEC+ u srijedu vjerovatno neće promijeniti politiku proizvodnje nafte – iako neki brokeri smatraju da bi mogao iznenaditi mali rez, javlja Reuters.

GODISNJICA
MARKETING