nafta 1
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 12, 2022 @ 15:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Cijene nafte u Sjedinjenim Američkim Državama su u utorak naglo porasle, popevši se iznad 81 dolar po barelu prvi put u dva mjeseca.

Nafta je završila na 81,22 dolara za barel, što je skoro 4 posto više na dan. To je najviši nivo nafte od 11. novembra.

Cijene na pumpama su također zaustavile svoje nedavno povlačenje. Državni prosjek iznosi 3,30 dolara po galonu, što je za peni više nego prije sedmicu, piše CNN.

Vladini prognostičari u utorak su povisili prognozu cijene gasa. Američka uprava za energetske informacije sada predviđa da će cijene benzina u prosjeku iznositi 3,06 dolara po galonu u 2022. To je više od prognoze EIA s početka decembra od 2,88 dolara po galonu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Cijene nafte počele su padati početkom novembra zbog glasina da će Bijela kuća intervenirati kako bi ohladila energetska tržišta. Predsjednik Joe Biden najavio je najveće ispuštanje barela iz Strateških rezervi nafte 23. novembra.

Cijena nafte je nastavila padati zbog straha od omikron varijante virusa korona i pala je na 65,75 dolara po barelu 1. decembra. Međutim, nafta je u utorak završila na oko 24 posto iznad nedavnih najnižih vrijednosti.

LIDER