Cijene nafte porasle na svjetskim tržištima

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, četvrte zaredom, budući da su mnoge zemlje postupno pokrenule privredne aktivnosti i povećale potražnju.Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 8 posto, na 35,13 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio blizu 13 posto, na 33,25 dolara.

Ipak, cijene nafte su i dalje oko 40 posto niže u odnosu na početak godine jer je paraliza najvećih svjetskih privreda zbog koronakrize u martu i aprilu izazvala oštar pad potražnje.

“Koronavirus poništio je desetljeće rasta svjetske potražnje za naftom i oporavak će biti spor”, kaže Stephen Brennock iz konsultantske kuće PVM.

No, najveći svjetski proizvođači su smanjili proizvodnju kako bi poduprli cijene. 

Nedavno su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisni proizvođači na čelu s Rusijom dogovorili najveće smanjenje proizvodnje u povijesti, za 9,7 miliona barela dnevno, što je stupilo na snagu 1. maja.

Proizvodnju nafte smanjuju i američki proizvođači zbog niskih cijena, na što ukazuje višemjesečni pad broja aktivnih naftnih postrojenja.

Trgovci su na oprezu jer je moguć drugi val pandemije koronavirusa.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE