Portal 072info

Cijene nafte prošle sedmice pale više od 6 posto

Screenshot 5 674
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice oštro pale drugu sedmicu zaredom, i to za više od 6 posto, što je posljedica rasta zaliha goriva u svijetu zbog sporog oporavka potražnje na nivoe prije koronakrize.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice pala 6,6 posto, na 39,83 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,1 posto, na 37,33 dolara.

Tako je barel pojeftinio drugi tjedan zaredom i to zbog niza signala koji upućuju na preveliku globalnu ponudu nafte. Naime, Saudijska Arabija i Kuvajt snizili su službenu prodajnu cijenu nafte azijskim kupcima, američke zalihe rastu, a trgovci ponovno zakupljuju brodove radi skladištenja nafte, prenosi SEEbiz.

Broj zaraženih koronavirusom i dalje raste u 58 država svijeta, a u nedjelju je, po podacima Svjetske zdravstvene organizacija, zabilježeno rekordno povećanje broja zaraženih, za više od 307.000.

Američke burze potonule su drugi tjedan zaredom jer niz ekonomskih pokazatelja sugerira da će gospodarski oporavak od pandemije biti težak i dugotrajan.

“Finansijska tržišta nastavljaju diktirati tempo, uključujući i na naftnom tržištu. Strah od prekomjerne ponude pridodao je ukupnoj neizvjesnosti”, ocjenjuju analitičari Commerzbanke.

U SAD-u su zalihe nafte porasle prošle sedmice za 2 miliona barela, jer su rafinerije postupno pokretale svoju proizvodnju nakon uragana u Meksičkom zaljevu.

Trgovci, pak, počinju ponovno zakupljivati tankere za pohranu sirove nafte i dizela, što je još jedan znak prekomjerne ponude uslijed sporog ekonomskog oporavka budući da pandemija još traje.

Ovih dana, pak, Saudijska Arabija i Kuvajt snizili su svoje službene cijene sirove nafte za Aziju s rokom isporuke u oktobru, što je još jedan signal slabe potražnje.

O rastu globalnih zaliha vjerojatno će se razgovarati i na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika 17. septembar, iako analitičari procjenjuju da će naglasak biti na striktnom poštivanju postojećeg sporazuma o smanjenju ponude a ne novim proizvodnim rezovima.

Naime, OPEC i njegovi saveznici od kolovoza su povećali proizvodnju. Prema prijašnjem dogovoru, od svibnja do srpnja njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 miliona barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne ponude, a od kolovoza do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 miliona barela dnevno.

U aprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godine. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo oporavak gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

No, u posljednja dva tjedna cijene su nafte znatno pale jer je oporavak globalnog gospodarstva usporen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zbog očekivanja veće potražnje cijene nafte na svjetskim tržištima rasle i preko 10 posto

072info.com

Cijene nafte u kolapsu nakon poteza Saudijske Arabije

072info.com

Cijene sirove nafte padaju nakon zloslutnog signala iz Saudijske Arabije

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)