Portal 072info

Cijene nafte rastu petu sedmicu zaredom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloe sedmice, pete zaredom. Tako je cijena dosegnula najviši nivo od novembra prošle godine, što se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva i sukobu u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloge sedmice porasla 2,8 posto, na 70,34 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 4,9 posto, odnosno na 63,08 dolara.

Nakon što su u prvom tromjesečju skočile oko 30 posto, cijene su nafte porasle i u prvoj sedmici drugog kvartala. Cijene su tako dosegnule najviše nivoe od početka novembra prošle godine.

Poticaj cijenama pružili su u petak bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada. U martu je u SAD-u otvoreno 196.000 radnih mjesta, više nego što se očekivalo i znatno više nego mjesec dana prije.

Dobri pokazatelji iz SAD-a

Ti su podaci ublažili strahovanja od prebrzog usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, a time i od slabljenja potražnje za energentima.

„Ovi su podaci dovoljni da bi održali cijene nafte na američkom tržištu iznad nivoa od 60 dolara barem nekolikosedmica”, kaže Josh Graves, strateg u kompaniji RJO Futures.

Podršku cijenama pruža i nada ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, čime bi se završio carinski rat. Ovaj rat je prošle godine negativno utjecao na dva najveća svjetska gospodarstva.

Nakon još jednog kruga pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je krajem prošle sedmice da su dvije zemlje vrlo blizu postizanja sporazuma. Prema informacijama, sporazum bi mogao biti objavljen u roku od četiri sedmice.

Cijene nafte potiče i smanjena proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije. One se pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.

Cijene nafte rastu i zbog sankcija SAD-a na naftni sektor Irana i Venezuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima.

Ponuda na tržištima mogla bi biti smanjena i zbog sukoba u Libiji između međunarodno priznate libijske vlade i pobunjeničkih snaga.

„Razvoj situacije u Libiji poticajan je za cijene nafte. No, zasad se nafta iz Libije isporučuje i vjerojatno će tako i ostati”, kaže John Kildoff, partner u kompaniji Again Capital.

Rekordna proizvodnja u SAD-u

S druge strane, rast cijena nafte ograničen je zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

Prošloge je sedmice objavljeno da je proizvodnja u SAD-u dosegnula rekordnih 12,2 milijuna barela dnevno. To je dosad najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

A proizvodnja bi mogla i dodatno porasti, s obzirom da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u znatno povećan nakon šest sedmica smanjenja tog broja.

Broj aktivnih postrojenja povećan je za njih 15, na ukupno 831 postrojenje. U istom lanjskom razdoblju aktivno je bilo 808 postrojenja.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako cijene nafte dodatno porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

Hina

Podijelite članak
  • 3
    Shares