Portal 072info

Cijene nafte u kolapsu nakon poteza Saudijske Arabije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijene nafte su ponovo u padu, a prva je cijenu spustila Saudijska Arabija, lider OPEC-a, a zatim i druge države.

Američke cijene nafte su pale jučer za sedam posto, na 36,76 dolara po barelu. To je bio najgori dan za sirovu naftu i najniža cijena u skoro tri mjeseca. U jednom trenutku nafta je pala čak i za devet posto. Cijena brent nafte je pala ispod 40 dolara po barelu prvi put od kraja juna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Žestoka prodaja na tržištu je pokrenuta rastućom zabrinutosti zbog toga koliko je uopšte sirova nafta potrebna krhkoj svjetskoj ekonomiji. Potražnja za mlaznim gorivom je i dalje izuzetno slaba jer mnogi ljudi ne žele letjeti za vrijeme pandemije.

Direktor energetskih terminskih poslova u Mizuho Securities Robert Yawger je kazao da je potražnja smanjena, a da ponuda raste i da to definitivno predstavlja kršenje ekonomskih zakona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Do ovoga dolazi nakon što je Saudijska Arabija snizila svoju zvaničnu prodajnu cijenu u Aziji i Sjedinjenim Državama pale su cijene i na drugim mjestima. Yawger kaže da nije dobar znak kada vodeći svjetski izvoznik nafte bude prisiljen da smanji cijene kako bi privukao kupce.

– To je znak upozorenja. OPEC se danas uspaničio i dao loš signal energetskoj zajednici – rekao je Yawger, dodavši da očekuje kako cijena neće ići ispod 30 dolara po barelu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na azijskim berzama su u srijedu berzovni indeksi pali, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je nastavljena korekcija cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su cijene nafte pale na najniže razine od juna.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zbog očekivanja veće potražnje cijene nafte na svjetskim tržištima rasle i preko 10 posto

072info.com

Cijene nafte prošle sedmice pale više od 6 posto

072info.com

Cijene sirove nafte padaju nakon zloslutnog signala iz Saudijske Arabije

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)