Portal 072info

Cijene pasoša su previsoke i ne odgovaraju standardu bh. građana

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijena pasoša za punoljetne državljane BiH iznosi 50 KM sa rokom važenja od 10 godina, dok cijena izdavanja putnih isprava u roku kraćem od propisanog iznosi 200 KM. U susjednoj Hrvatskoj usluga izdavanja pasoša u kraćem roku je skoro 50 posto jeftinija u poređenju sa BiH.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Mešić kazao je za Klix.ba da cijene pasoša nikako ne odgovaraju standardima građana BiH, odnosno da su previsoke i neprimjerene aktuelnom duštvenom trenutku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je istakao da mu je Klix.ba dao povod da razmisli o pokretanju inicijative o cijeni putnih isprava, odnosno cijeni svih identifikacionih dokumenata u BiH.

“Cijene su previsoke i potrebno ih je sniziti. Dali ste mi povod za pokretanje inicijative za raspravu o cijeni identifikacionih dokumenata u BiH”, kazao je Mešić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mešić je istakao da Parlamentarna skupština BiH, iako nema direktne veze s putnim ispravama, može svojim sugestijama, preporukama i aktivnostima utjecati na cijenu izdavanja putnih isprava.

“Stanje je moguće popraviti zapošljavanjem ljudi u BiH i onda to ne bi bio problem. Naravno i organi unutrašnjih poslova trebaju sniziti cijene pasoša na bar 50 posto aktuelne cijene”, kazao je Mešić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pasoš za punoljetne državljane BiH sa rokom važenja do deset godina košta 50 KM, 40 KM za državljane u dobi od 3 do 18 godina sa rokom važenja od 5 godina, te 30 KM za državljane koji nisu navršili 3 godine života sa rokom važenja od 3 godine.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rečeno nam je da je zakonski rok za izdavanje putnih isprava u našoj državi 30 dana, a da građani obično čekaju do 20 dana na preuzimanje putnih isprava u redovnoj proceduri.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oni koji se odluče za vađenje pasoša po ubrzanoj proceduri platiti će za tu privilegiju 200 KM, a nadležni organi u tim slučajevima putnu ispravu izdaju u roku do 72 sata.

Bez uplaćivanja naknade nadležni organi u roku od 72 sata od podnošenja zahtjeva izdaju pasoš ako je riječ o liječenju u inozemstvu, bolesti i smrti člana uže porodice s tim što podnosilac zahtjeva mora podnijeti potrebne dokaze, odnosno dokaz o smrti i dokaz o srodstvu ili uputnicu za liječenje u inozemstvu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Biometrijske pasoše koji se izdaju po hitnom postupku s rokom važenja do 2024. godine građani Republike Hrvatske plaćaju 375 kuna (96,11 KM) s tim što građani mlađi od 21 godinu, kojima se biometrijski pasoš druge generacije izdaje s rokom važenja od 5 godina za izdavanje ovog dokumenta po hitnom u postupku plaćaju 410 kuna (105,08 KM).

U periodu januar – april 2015. godine građanima sa područja Kantona Sarajevo izdata su 19.032 pasoša.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Agencije za izdavanje identifikacionih dokumenta BiH (IDEEA) potvrđeno nam je da dodatni troškovi nadležnog organa koji proizilaze iz postupka izdavanja putne isprave u roku kraćem od propisanog podrazumijevaju troškove transporta.

Naime, u varijantama izdavanja pasoša po ubrzanoj proceduri pasoši se šalju direktno u Banju Luku, gdje je i sjedište Agencije za izdavanje identifikacionih dokumenta BiH, što dodatno košta, isto kao i vraćanje putnih isprava u udaljene gradove i općine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zanimljiv je podatak da i građani Banje Luke plaćaju isto 200 KM za izdavanje pasoša u roku kraćem od propisanog uprkos tome što je sjedište Agencije za izdavanje identifikacionih dokumenta BiH u Banjoj Luci.

Iz toga proizilazi zaključak da su troškovi transporta identični bilo da pasoš putuju iz Mostara za Banja Luku ili pak sa šaltera Ministarstva unutrašnjih poslova Banja Luke u sjedište državne Agencije također u Banja Luci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME