Cijene smještaja u predsezoni u Neumu veće do 15 posto u odnosu na 2021. godinu, šta će biti na ljeto

neum 2

Tokom protekla dva pandemijska ljeta Neumska rivijera “živjela” je u najvećoj mjeri od domaćih gostiju.

Bosanci i Hercegovci punili su neumske smještajne kapacitete, ali je pitanje da li će se to ponoviti i ovog ljeta. Inflacija uzima danak, vjerovatno će drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica, energenata, usluga…, utjecati da nemali broj bh. građana ljetni odmor provede u nekoj jefinijoj varijanti.

I cijene u Neumu, kako one u hotelima tako i u privatnom smještaju, rastu.

– Tačno je da su cijene smještaja otišle za desetak posto sada u predsezoni u odnosu na isti period 2021. godine – kaže za Faktor Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Međutim, tu nije kraj. Spekuliše se da bi cijene mogle porasti i do 50 posto.

Copy

– Nema sumnje da će cijene ići gore tokom sezone, znači u julu i augustu, mada ne vjerujem da će to biti tako visoko – ističe Krešić.

U hotelima u Neumu skoro da je nemoguće naći smještaj za manje od devedesetak maraka po osobi za jednu noć na bazi polupansiona. Oni koji razmišljaju o iznajmljivanju apartmana, dnevni najam za četveročlanu porodicu iznosi od 150 do 200 KM.

Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Općine Neum, u izjavi za Faktor kategorično tvrdi da ne može doći do novog drastičnog poskupljenja.

– Nema govora o rastu cijena do 50 posto. Nema šanse. Cijene su formirane i one su više u odnosu na prošlu godinu od 10 do 15 posto. To je zajednički dogovor velikih hotela u Neumu. Postoji mogućnost da neki manji hotel izađe iz tog dogovorenog okvira, ali i to ne može biti veće povećanje od možda 20 posto – kazao nam je Butigan.

Naravno, i cijene u ugostiteljskim objektima, prije svega hrane, više su za dvadesetak posto.

Faktor.ba

Prethodni članakKrvava noć u BiH: Tuča u noćnom klubu, povrijeđeni prebačeni u bolnicu 
Sljedeći članakNije zaboravio odakle je krenuo: Bruno Akrapović na Bilinom polju