Cijene stanova u BiH i dalje divljaju, evo koliko košta kvadrat u nekim gradovima

Cijene stanova u BiH i dalje divljaju, evo koliko košta kvadrat u nekim gradovima
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Dok se u pojedinim zemljama Evrope tržište nekretnina „hladi“, u BiH to nije slučaj. Štaviše, smanjenja trenda rasta cijena nema.

Podsjetimo, koncem protekle godine prosječne cijene prodatih stanova dosegle su rekordni nivo od 1.905 KM po kvadratu, dok je, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, taj rast znatno veći.

Veliki rast

Tako je prosječna cijena kvadrata prodatih novih stanova u prvom kvartalu ove godine iznosila 2.248 KM, što je u poređenju s godinom ranije rast za čak 23 posto, piše Avaz.

Usto što cijene nekretnina u BiH nastavljaju rasti, potražnja je i dalje veća od ponude.

Potvrđuje nam to Maho Taso iz sarajevske agencije za nekretnine „Prostor“, naglašavajući da je u odnosu na početak godine u ovom periodu značajno poboljšana ponuda, ali u starogradnji.

– Iako je taj balans povoljniji, ipak je potražnja i dalje ogromna. Traže se, praktično, nekretnine u svim dijelovima grada i svih kvadratura, mada se najčešće radi o stanovima veličine između 40 i 70 kvadratnih metara. Naravno, najviše se traži novogradnja, ali takvih projekata skoro da nema. Ono što je bilo, a radilo se o luksuznim projektima, skoro sve je rasprodato, a cijena kvadrata u tim objektima se kretala između 6.000 i 7.000 KM – kaže  Taso.

Visina kamata

Taso navodi i to da su kamatne stope na stambene, hipotekarne, kao i nenamjenske kredite i dalje povoljne, odnosno nisu značajnije narasle.

Eventualno, veći porast kamata mogao bi dovesti do usporavanja tržišta nekretnina i smanjenja trenda rasta cijena. U Mostaru skoro da nema novogradnje, a renovirani stanovi se prodaju po cijeni od 2.000 do 2.300 KM po kvadratu.

I u Trebinju “žara”

U Zenici se kvadrat nekretnine u starogradnji prodaje po cijeni između 1.500 i 2.000 KM, a u novogradnji košta i više od 2.500 KM.

U Banjoj Luci su se stanovi i na rubnim dijelovima prodavali po cijeni od 3.000 KM po kvadratu, dok se u Trebinju u novogradnji kvadrat stana plaća i po 4.500 KM.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE