Cijene su toliko skočile da se za hranu mjesečno mora izdvojiti 1.000 maraka

Podijelite vijest

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj za avgust je iznosila 2.287,90 КM. Prosječna plata je pokriva sa 50,96%. Ove trendove prati Savez sindikata Republike Srpske iz kojeg navode kako sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: Prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu, javlja N1.

“Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u augustu trošile na prehranu 1.009,50 КM, za stanovanje i komunalne usluge 587 КM, te za tekuće održavanje domaćinstva 120 КM. Nabavka obuće i odjeće u avgustu mjesecu koštala je 159 КM”, saopšteno je iz Saveza sindikata.

ČITAJ JOŠ:  Tek je počelo: Pripremite se za zatrpavanje, donosimo prve procjene visine snijega

U osmom mjesecu ove godine najveća prosječna plata isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije i iznosi 1.571 КM, a najnižu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu – 868 КM.

“Prosječna plata u Republici Srpskoj isplaćena u avgustu 2022. godine iznosi 1.166 КM i veća je za šest КM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u julu 2022. godine”, računica je Saveza sindikata.

Napominju i kako su u istom mjesecu niske prosječne plate primili radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 878 КM, trgovini 935 КM, te djelatnosti saobraćaja i skladištenja 893 КM.