Cijene u BiH se otele kontroli, evo što poskupljuje

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Unazad godinu dana u BiH su značajno poskupile sve životne namirnice, neke i za više od 50 posto, dok su primanja umirovljeničke i radničke populacije tek neznatno povećana.

S obzirom na to da mnogi građani svojim plaćama i mirovinama već odavno ne mogu sustići troškove života, dodatnu glavobolju im zadaju najave novih poskupljenja, koja će, po svemu sudeći, obilježiti i jesen i zimu koje nam predstoje, piše Srpskainfo.

A najviše ih pogađa povećanje cijena namirnica koje svakodnevno moraju kupovati, tako da je za mnoge odlazak u trgovinu, pekarnu ili na tržnicu, postao prava noćna mora.

Crna lista

Ništa čudno, s obzirom na to da je, na primjer, cijena ulja za godinu dana skočila za čak 75 posto, pa litar sad ide i do 3,5 KM.

U manjoj ili većoj mjeri porasle su i cijene ostalih životnih namirnica. Tako je kilogram pilećeg filea za godinu dana poskupio sa sedam na 10 KM. Skočila je i cijena brašna, a pekari su, od početka ovog mjeseca, neke svoje proizvode poskupili i do 30 feninga.

Iz Saveza sindikata RS nedavno su upozorili da u posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu imamo svakodnevna i značajna poskupljenja goriva i osnovnih životnih namirnica, poput brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, masti i ulja, mesa i mesnih prerađevina. Pozvali su Vladu RS da ta poskupljenja ublaži smanjenjem marži, na što su iz resornog ministarstva poručili da se marže korigiraju samo kad dođe do značajnijih poremećaja na tržištu ili izvanrednog stanja.

Voće i povrće

U odnosu na prošlu jesen drastično su skočile i cijene voća i povrća, a najviše je poskupio krumpir – sa 0,6 na čak dvije KM po kilogramu, dok rekord obara i cijena kupusa. Razlog je izuzetno sušna godina i loši prinosi, te činjenica da su poljoprivrednici ove godine zasijali manje nego lani, pa je potražnja veća od ponude.

“Svo povrće je poskupilo, i to u značajnom iznosu. Vreća krumpira je lani bila tri, dok kilogram sada košta dvije KM, a identična situacija je s kupusom. Rajčica je jesenas bila 50 feninga, sada kilogram ide i preko dvije KM”, kaže za Srpskainfo poljoprivrednik Vladimir Usorac.

Mlinari poručuju da do kraja godine treba očekivati da će, zbog poskupljenja pšenice, cijena brašna biti veća do 30 odsto.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, ističe da je u ovo doba 2020. vreća brašna koštala 18, a sad 20 KM, te da se očekuje dalji rast cijena.

“Pšenica u Srbiji košta između 220 i 230 eura po toni, a lani je to bilo 160-170 eura. U Mađarskoj je cijena pekarske pšenice oko 245 eura, a najkvalitetnija košta i do 280 eura po toni. Ovoliki skok cijene pšenice ne prati cijene brašna, ali i one idu postupno na gore. Mlinari još imaju zaliha, ali će poskupljenja neminovno biti”, ističe Kos za Srpskainfo.

GODISNJICA
MARKETING