Portal 072info

Cijene u BiH svakodnevno rastu, plate radnika se smanjuju: Značajnije poskupjeli voće, povrće, kafa, struja…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Globalne cijene hrane bilježe pad, na bh. tržištu evidentan je trend stalnog i rasta

Iako su globalne cijene hrane u svijetu zabilježile pad, na tržištu BiH evidentan je trend stalnog i nekontroliranog rasta cijena roba i usluga. Prema podacima Agencije UN-a za hranu (FAO), tokom aprila ove godine zabilježen je najveći pad od juna 2010., što važi za većinu robe, ali najviše za mliječne proizvode.

U BiH je drugačije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, stanje u BiH je sasvim drugačije. Analize su pokazale kako su od početka ove godine značajnije poskupjeli voće, povrće, kafa, struja, lijekovi, ogrjev… O konstantnom rastu cijena hrane svjedoči i najnovija analiza cijena Federalnog ministarstva trgovine. Između ostalog, u njoj se navodi da su u martu 2015. u odnosu na kraj 2014. banane poskupjele za 39,6 posto, krompir za 5,7, jabuke za 9,6, kafa za 4,3, maslac i čokolada za 2,6 posto i tako redom.

Povećanje cijena i u najmanjem postotku predstavlja najnepopularniju mjeru koja ekonomski iscrpljuje bh. potrošače. Kupovna moć potrošača je pala, upravo zbog rasta cijena. Na to upozoravaju iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, komentirajući nedavna poskupljenja hrane i goriva te sve izvjesniji rast cijena električne energije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Standard potrošača u BiH vrlo je nizak, plate zaposlenih se smanjuju, veći broj radnika ostaje bez posla, a uz to imamo nezaposleno i više od 50 posto radno sposobnog stanovništva. Ako se tome doda činjenica da cijena rada i penzija ne prati rast troškova života, potrošači će biti suočeni s problemom nabave osnovnih proizvoda iz potrošačke košarice, upozoravaju obudsmani. Posebice zabrinjava poskupljenje osnovnih životnih namirnica kao što su kruh, brašno, ulje, šećer, mlijeko, jer su to proizvodi koji nemaju alternativu, nema zamjenskih, niti se potrebe za njima mogu reducirati. Cijene nekih od njih za posljednjih godinu su enormno porasle. Građani su prinuđeni i hranu kupovati na “teku”, ostaju dužni.

Nerealna poskupljenja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Iako je opravdanost poskupljenja teško dokazati, cijena proizvoda mora biti zasnovana na stvarnim, realnim troškovima. Ako javna poduzeća, kao isporučitelji usluga, povećavaju cijene zbog izmirenja svojih zaduženja i pokrivanja gubitaka u svom poslovanju, takvo povećanje je neopravdano te najviše trpe potrošači, izjavila je Ljubica Čolović iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača BiH. Povezanost cijene energenata s cijenom proizvoda niko ne osporava. Međutim, kada nafta na tržištu poskupljuje, svjedoci smo lančanih poskupljenja svega. U prošloj godini smo imali obrnutu situaciju, cijene energenata su pale, ali do pojeftinjenja nije došlo.

Večernji.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME