Cijene voća i povrća drastično porasle: Bijeli luk 20 KM, limun 6 KM

Podijelite vijest

Pandemija koronavirusa promijenila je sve pa i cijene na pijacama. Građani se najviše žale da su cijene voća i povrća drastično porasle. No, svjedoci su i podizanja cijena osnovnih životnih namirnica.

Uprkos zabrani o poskupljenjima koje je uvela Vlada FBiH cijene su ipak rasle pa je inspekcija napisala na stotine prekršajnih naloga, javlja O kanal.

Pijaca Markale poluprazna

Mali broj prodavača, a još manje kupaca. Nekada desetine štandova, danas samo pet. Glavni krivac COVID-19. Zbog pandemije i cijene su nove. Bijeli luk čak 20 konvertibilnih maraka, cijena đumbira skočila je sa sedam na 14 konvertibilnih maraka. Generalno, namirnice koje se koriste za podizanje imuniteta drastično su poskupile.

“Poskupio je limun, poskupio je krompir, mladi luk je poskupio, jagode su skupe, ove domaće jagode iz Mostara. Ovo ostalo je ostalo pretežno isto. Limun je 6 maraka, nabavna cijena je 5.30, a bio je ranije 4 marke“, kaže jedan kupac.

“Sve je skupo. Evo jagoda koja dolazi iz Hercegovine je skupa. Sve je to plastenička proizvodnja. Još nema vanjski rad i to“.

Prodavači kažu dobavljači su ti koji kreiraju cijene. Za cijelo Sarajevo i Istočno Sarajevo samo su dva dobavljača trenutno pa su svi prinuđeni od njih kupovati i onda formirati svoje cijene. Međutim, ima i onih koji sami proizvode, stoga kažu:

“Ja svoje ulažem i pravim cijene kako ja hoću. Mjerim se s ljudima ovdje. Čak sam i jeftiniji od svih ovdje što se tiče mojih proizvoda.”

Tezge su pune raznog voća i povrća, nedostaju samo građani. Prodaja ide slabo. Svaki dan sve je gore. Ranije su povrće i voće prodavali i hotelima sada kada ništa ne radi gube i taj dio.

Iz Udruženja potrošača kažu bilježe žalbe.

“Bilo je prijava ali ne u nekom velikom i drastičnom povećanju cijena. Postoji povećanje cijena određenih proizvoda za 15 feninga, 20 feninga, pola marke, marku, marku i po. Neki su se žalili na cijene rukavica i maski da su drastično veće cijene nego što su bile prije proglađenja epidemije”, kaže Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača TK.

Prema podacima Federalne uprave za inspekcijske poslove samo u TK i Kantonu Sarajevo do danas je kažnjeno 197, u ukupnom iznosu većem od 300.000 KM, jer su podigli cijene osnovnih životnih namirnica. Prekršioci, uglavnom apoteke, ali i drugi, mijenjali su cijene uprkos naredbi Vlade Federacije BiH.

Izdavanjem prekršajnih naloga naplaćene su ili će biti naplaćene kazne u ukupnom iznosu od 311.200 KM.


Podijelite vijest