Cijene za godinu porasle 10,8 posto

Rast cijena proizvoda i usluga u Sloveniji u posljednju godinu dosegnuo je 10,8 posto, objavio je jučer Slovenski statistički ured. Tolika je i visina inflacije od juna prošle do juna ove godine, dok je lani u junu na godišnjoj razini iznosila samo 1,7 posto.

Cijene su, pak, u odnosu na maj porasle za 2,7 posto, javlja Hina. U junu su najviše poskupjeli naftni derivati, električna energija, hljeb i meso, turistički aranžmani, što stvara osjećaj galopirajuće inflacije, prenose mediji.

Inflacija se ubrzava nakon što su potrošačke cijene u maju porasle u prosjeku za 8,1 posto na godišnjoj i dva posto na mjesečnoj razini.

U junu su u Sloveniji najviše poskupjeli naftni derivati, električna energija, hljeb i meso, turistički aranžmani

Na godišnjoj razini inflaciji je najviše doprinijelo veliko poskupljenje goriva. Plin je poskupio za 49,4 posto, toplinska energija za 43,6, a električna energija za 29,4 posto. Cijene tekućih goriva porasle su za 54,6, a goriva i maziva za osobne automobile za 34,5 posto.

Cijena hrane porasla je u godinu za 12,8 posto, a najviše su rasle cijene hljeba i proizvoda od žitarica (za 16,2) i mesa (za 12,9).

Godišnju razinu inflacije ublažile su za 5,3 posto jeftinije komunikacijske usluge.

Godišnji rast cijena i visina inflacije u Sloveniji, mjereni evropskim harmoniziranim indeksom cijena, iznosila je 10,8 posto, dok je povećanje na mjesečnoj razini iznosilo 2,3 posto, objavio je Slovenski statistički ured.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE