CIK BiH kaznio 51 političku stranku: Evo koliko moraju platiti SDA, SDP, PDP i ostali

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) nakon revizije finansijskih izvještaja političkih partija za 2019. godinu kaznila je 51 političku partiju, a najveća kazna u iznosu od 27.000 KM izrečena je PDP-u.

Osim PDP, sa 20.200 KM kažnjena je SP, SDP sa 15.500 KM, SDA sa 10.500 KM kao i Ujedinjena Srpska, dok je SDS dobio kaznu od 10.000 KM, a Stranka za BiH 20.000 KM, rečeno je na današnjoj sjednici CIK.

ČITAJ JOŠ:  Centralna izborna komisija BiH: Javnost će imati uvid u pregled prigovora i žalbi u izbornom periodu

Među kažnjenim su i DNS sa 6.800 KM, SNSD sa 5.700 KM, HDZ sa 8.000 KM, DF sa 6.500 KM, SBB BiH sa 5.700 KM.

Kako je navedeno sve partije su prekršile član Zakona o finansiranju političkih stranaka u kojem se navodi da se sredstva koja politička partija prikupi kroz članarine, putem donacija ili iz budžeta mogu koristiti isključivo za ostvarivanje ciljeva utvrđenih svojim programom i statutom.

Na sjednici je rečeno da političke partije imaju mogućnost žalbe, kao i da je prilikom utvrđivanja sankcije vođeno računa o ekonomskom stanju stranke, kao i da su razmatrane olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

ČITAJ JOŠ:  Hoće li Sebija biti sankcionirana: Za govor mržnje predviđena kazna od 3 do 30 hiljada KM

Prilikom utvrđivanja sankcije vođeno je računa i o tome da li je stranka po sličnim ili istim osnovama kažnjavanja ranije, rečeno je na sjednici prilikom iznošenja prijedlog odluka o sankcionisanju političkih stranaka radi kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka u 2019. godini, piše Srpskainfo.

GODISNJICA
MARKETING