CIK čeka Sud BiH: Ko će biti novi načelnik Travnika, SDA za nove izbore, HDZ ne odustaje od mandata

79d7b825159783c31190bfb3412490d3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kandidat SDA Mirsad Peco, koji je preminuo 15. novembra, na dan održavanja Lokalnih izbora 2020, pobijedio je u utrci za načelnika Općine Travnik prema utvrđenim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH.

U ovom slučaju radi se o presedanu koji nije definiran Izbornim zakonom BiH. Sada svi čekaju ishod žalbe na Sudu BiH i konačan stav CIK-a.

SDA i HDZ čiji je kandidat Goran Pejaković drugi po broju osvojenih glasova imaju potpuno različite stavove o tome kako riješiti pitanje izbora novog načelnika Travnika.

Iz travničke SDA već su i ranije poručili kako čekaju da CIK izvrši potvrdu konačnih izbornih rezultata, čime bi preminuli Peco bio proglašen pobjednikom, a nakon čega bi trebalo ponoviti izbore za načelnika. U HDZ-u nisu za varijantu ponavljanja izbora i uputili su žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH, nakon što je CIK objavio utvrđene rezultate.

Smatraju da je njihov kandidat pobjednik za načelnika, jer je drugi po broju osvojenih glasova, te da se treba u ovom slučaju uraditi kao i kod kandidatskih lista za vijeće, odnosno kantonalne, entitetske i državnu skupštinu, gdje se mandat dodijeljuje narednom kandidatu po broju osvojenih glasova. No, to je ista stranačka lista, a u konkretnom slučaju, izbor načelnika Travnika, radi se o različitim strankama, te je potpuno nelogično primjenjivati ovu odredbu Izbornog zakona BiH.

CIK čeka da se oglasi Apelaciono vijeće Suda BiH, nakon čega će sredinom naredne sedmice donijeti konačnu odluku da li će se ponoviti izbori za načelnika u Travniku ili će mandat biti dodijeljen drugoplasiranom HDZ-ovom kandidatu.

Mirsad Peco osvojio je 10.340 glasova, a Goran Pejaković 6.946.

Faktor