CIK danas raspisuje lokalne izbore u BiH, ali RS planira paralelne aktivnosti u entitetu

CIK danas raspisuje lokalne izbore u BiH, ali RS planira paralelne aktivnosti u entitetu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će danas održati sjednicu na kojoj će raspisati lokalne izbore na osnovu izmjena visokog predstavnika, međutim iz Republike Srpske poručuju da će izbore održati na osnovu entitetskog izbornog zakona, koji je nedavno usvojen.

CIK je ranije donio 26 podzakonskih akata, koji su bili potrebni kako bi izmjene, koje je Christian Schmidt donio 26. marta, funkcionisale.

Njegovo nametanje izmjena Izbornog zakona BiH, koje bi omogućile poštenije izbore, izazvali su snažnu reakciju u RS-u, s obzirom na to da vlast u entitetu ne žele učestvovati u takvom izbornom procesu. Zbog toga su najavili da će izbore u RS-u održati na osnovu svog izbornog zakona, koji su nedavno usvojili u Narodnoj skupštini RS-a.

Nakon jučerašnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, državni ministar iz redova SNSD-a Staša Košarac je upitan da li će RS moći održati izbore na osnovu novog entitetskog izbornog zakona, s obzirom na to da je još u proceduri usvajanja u Vijeću naroda RS-a.

“Da, hoće”, jasno je odgovorio.

Govoreći o “izbornom suverenitetu entiteta”, Košarac je na neki način otkrio koje to izborne liste planiraju provesti po Izbornom zakonu RS-a, odnosno da neće dopustiti CIK-u da organizuje izbore za lokalni nivo, člana Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda BiH.

“Republika Srpska ima izborni suverenitet da bira svoje predstavnike i svoje organe na lokalnom nivou, da bira srpskog člana Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda BiH. To ne može niko oduzeti RS-u. To je suverenitet RS-a u izbornom procesu”, kazao je Košarac jučer.

Sudeći prema ovoj izjavi, iz RS-a planiraju provesti lokalne izbore sami, a za dvije godine na općim izborima učestvovati samo u izboru zastupnika u Predstavničkom domu.

No, nejasno je da li će uspjeti realizovati ono što su zamislili i kako to planiraju. Iz RS-a još nema konkretnijih izjava o planovima za oktobar, osim ranijeg dopisa kojeg je Vlada RS-a uputila članovima općinskih i gradskih komisija, u kojem su tražili od njih da napuste te institucije, kako bi bili dio republičke komisije, zasnovane na entitetskom izbornom zakonu.

Međutim, do sada nijedan član bilo koje lokalne izborne komisije nije napustio mandat, a CIK je u prethodnim danima nesmetano popunjavao komisije, koje su bile nepotpune, a na zahtjev lokalnih vlasti. Takva dinamika govori da će izbori biti održani pod palicom CIK-a, međutim teško je povjerovati da nije riječ o još jednom Dodikovom planu, koji je za sada nepoznat javnosti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica