Portal 072info

CIK je izgleda pogriješio: Šefik Džaferović proglasio pobjedu SDA u KS

seka i sefik gradjevina 698x389 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Brutalni izborni poraz SDA u KS je, sudeći prema izjavi Šefika Džaferovića da je ustvari SDA pobijedila, ušao u fazu poricanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“SDA je potvrdila poziciju najjače bosanskohercegovačke stranke i na proteklim lokalnim izborima. To je potvrdila i u Kantonu Sarajevo, ali je tačno da je ostvarila nešto slabiji izborni rezultat u nekim sarajevskim općinama i izgubila pozicije nekoliko načelnika” izjavio je Džaferović u krajnje neozbiljnom i vanrazumskom pokušaju da proglasi nepostojeću pobjedu SDA i minimizira potpuni debakl u takmičenju za načelničke pozicije.

Šta je moglo natjerati Šefika da da ovako neozbiljnu i neodgovornu izjavu koja je u potpunoj suprotnosti sa stvarnim činjenicama? Zar je potreba za dodvoravanjem, pa čak i u dobi od 63 godine, jača od istine o izbornom porazu kojeg su svjesni svi osim Šefika i nekoliko funkcionera SDA? Ili je strah od Sebije Izetbegović tako velik da se mora pogaziti lično dostojanstvo, pa čak i dignitet funkcije člana Predsjedništva BiH?

Cilj Džaferovićeve izjave je za svakog iole politički pismenog čovjeka potpuno jasan-ispitivanje terena u pokušaju da se pronađe način da se opravda ostanak rukovodstva Kantonalnog odbora, odnosno potpredsjednice Sebije na trenutnim pozicijama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

A istina o rezultatima izbora u KS je nažalost, po SDA i Šefiku potpuno drukčija. SDA u KS nije ostvarila “nešto slabiji rezultat”, kako to tvrdi Džaferović, nego je doživjela potpuni fijasko i ponižavajući poraz kako nam to zorno pokazuju izborni rezultati.

SDA je izgubila načelničke pozicije u Centru, Novom Sarajevu, Ilidži, vjerovatno i u Ilijašu, kao i poziciju gradonačelnika Sarajeva. Dakle, uključujući i Stari Grad, SDA je izgubila šest od deset pozicija u KS. Nazvati ovakav poraz “nešto slabijim rezultatom” je vrijeđanje inteligencije građana glavnog grada BiH.

Istovremeno, SDA Bakira Izetbegovića, koja je nedavno proslavila 30 god svoga postojanja, je izgubila više od 15.000 glasova i imala mršavih par hiljada glasova više od NiP-a, stranke Elmedina Konakovića, koja je stara tek par godina.

Time je SDA u potpunosti izgubila koalicioni kapacitet u svim opštinama u KS, u kojima će četvorka formirati većinu u opštinskim vijećima, sa izuzetkom opštine Trnovo.

Prema tome, izjava Šefika Džaferovića da je SDA najjača stranka i praktično pobjednik izbora u KS, je netačna i predstavlja blijedi pokušaj da se problemi zbog izbornog poraza u KS stave pod tepih. On je to očito uradio iz poznatih razloga koji su ženskog roda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Press


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME