Portal 072info

CIK još uvijek bez rješenja za Travnik, očekuju se prijevremeni izbori

Screenshot 7 583
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine još uvijek nije donijela odluku o prijevremenim izborima u Općini Travnik nakon što je pobjednik za funkciju načelnika Mirsad Peco (SDA) preminuo na dan izbora te samim tim nije u mogućnosti preuzeti mandat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Funkciju načelnika po uputama Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka još uvijek obavlja stari načelnik Admir Hadžiemrić, a do kraja januara trebala bi biti održana i konstituirajuća sjednica na kojoj će biti dodijeljena funkcija v.d. načelnika općine do raspisivanja prijevremenih izbora.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Travnik Tahir Lendo je kazao kako još uvijek Centralna izborna komisija BiH nije poduzela nikakve aktivnosti u Travniku te da su krajem decembra potvrdili mandate.

“Oni su proglasili pobjednika lokalnih izbora u Travniku i sada trebaju donijeti odluku o održavanju prijevremenih izbora jer je Apelacioni sud odbio sve žalbe. Naravno, prije toga će biti i skraćena predizborna kampanja te prijevremeni izbori koji će biti jedino rješenje ove situacije. Mi drugog načina izbora načelnika ne vidimo”, kazao je Lendo.

Pozicija predsjedavajućeg u Općinskom vijeću u Travniku bit će dodijeljena klubu Hrvata, a s prvom sjednicom bit će definisani odbori, komisije i druge nadležnosti.

Lendo je također kazao da Travnik ipak nije grad slučaj jer su na vrijeme reagovali te usvojili odluku o privremenom finansiranju kako ne bi bilo blokada.

“Mi smo mislili na to i prije raspuštanja starog vijeća i donijeli smo odluku o privremenom finansiranju. Načelnik je tu još uvijek stari i to po uputama Visokog predstavnika u BiH, a kada se formira vijeće, izabrat ćemo i v.d. načelnika do novih izbora”, ponovio je Lendo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME