Cikotić: Naša zemlja je u daleko nepovoljnijem položaju od Crne Gore odbranila svoju nezavisnost

47b47178063d01f019e2b79bf1015820
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u emisiji Dobar dan BiH na Hayat TV govorio je o stanju u regionu i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji.

Na pitanje da li se žarište iz Crne Gore može prebaciti u BiH, ministar je kazao da sablasne scene iz komšiluka podsjećaju na one iz naše zemlje od prije 25-30 godina.

– Na sceni imamo politike koji su nastavak rata drugim sredstvima. Ratovi na našem prostoru nisu završili na bojnom polju, nego su završeni za pregovaračkim stolom. Sva zbivanja u Crnoj Gori podsjećaju na ono što se dešavalo prije 25-30 godina na našim prostorima. Mi smo krvlju izborili svoju nezavisnost, u uslovima kad smo imali mnogo protivnika i to nam daje za pravo da se nosimo sa svim izazovima sa kojima se možemo suočiti u regionu – kazao je.

Cikotić je upozorio da moramo pomno pratiti situaciju u regionu i ozbiljno shvatiti ono što se događa u Crnoj Gori.

Podsjetio je da ne postoji zemlja u regionu koja je neutralna prema Srbiji.

– Posmatrajući region, teško je zaključiti ko je na pravoj strani. U kriznim područjima moguće jasno prepoznati odgovornost i ulogu Srbije. Takva politika Srbije dovela sebe u poziciju da je pitanje ko joj je najveći neprijatelj u susjedstvu. Ne postoji nijedna zemlja koja je neutralna prema Srbiji – istakao je Cikotić.

Komentirao je i pjevanje militarističkih pjesama od strane vjerksih službenika na Cetinju, kazavši da je takva paradigma opasna za stabilnost ne samo Crne Gore, nego čitavog Balkana.

– Ideje da se pitanja rješavaju silom su i dalje prisutna, ja vjerujem da ta svijest nije dominantna na ovom prostoru. U prethodnim ratovima smo svi izgubili, nema pobjednika. Međutim, ne isključujem mogućnost da neko pokuša silom da riješi neka pitanja, ali ne mislim da će se to lako i brzo desiti. Teško je procijeniti ko je profitirao više ili izgubio više na Cetinju. Crna Gora ima specifičnu sposobnost trajanja, sposobnost koju nijedna zemlja u regionu na taj način kroz historiju nije pokazivala i to igra veliku ulogu njenog opstanka – dodao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Cikotić je istakao da je geostrateški položaj Crne Gore veoma važan, te se osvrnuo i na komentare mnogih da je Crna Gora u suštini poligon Vučiću za Bosnu i Hercegovinu:

– Uspješno realiziran pokušaj u Crnoj Gori može biti dobra osnova i za pokušaj na drugom mjestu. Naša zemlja je u daleko nepovoljnijem položaju odbranila svoju nezavisnost. Ne trebamo se nikog plašiti, ali moramo pomno pratiti ono što se dešava u regionu. Snaga naše zemlje je mudrost, sposobnost njenih ljudi više nego njenih institucija i to je kroz historiju bivalo tako. Ključno pitanje kako imati dovoljno mudrosti i snage da sve nesporazume rješavamo na civiliziran i miran način, a da ne posežemo za prisilnim instrumentima, kazao je i dodao:

– Onaj koji se bori samo za svoj narod, ne obraćajući pažnju na druge građane, taj vlastitom narodu proizvodi više problema, nego riješenja – zaključio je Cikotić.