Portal 072info

Cikotić: Ne mislim da će BiH postati parking za migrante

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pitanje migrantske krize nemoguće je riješiti unutar BiH, jer je ovo pitanje po svojoj suštini globalno, evropsko i regionalno. Poručio je to u razgovoru za „Avaz“ Selmo Cikotić, SDA-ov kandidat za ministra sigurnosti BiH.

Otvorene granice

– Ne vidim nikakvo održivo rješenje na nivou BiH niti mislim da ga uopće treba rješavati samo na nivou naše države. BiH treba imati aktivnu ulogu u tom procesu, jer je u posljednjih dvije ili tri godine prisutna sinhronizirana aktivnost zemalja iz okruženja da se migranti zadržavaju na prostoru BiH. Ta pozicija se mora redefinirati i tretirati na kompleksniji i širi način – naglasio je Cikotić.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Dodao je da je indikativno da su sve granice do BiH otvorene, a jedino na izlaznim granicama u okviru migrantskih ruta imamo zatvorenu granicu EU.

– Takvo stanje je neodrživo i EU mora imati daleko aktivniju ulogu. Ne mislim da će BiH postati parking za migrante. Možda neko ima takvu namjeru, ali ne vidim da će BiH dozvoliti jednu takvu poziciju – smatra Cikotić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Govoreći o članstvu u NATO-u, Cikotić ističe da je Program reformi prihvaćen kao prvi Godišnji nacionalni program, što znači da je BiH krenula s konzumacijom MAP-a ili Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Na pitanje o usvojenom budžetu BiH za ovu godinu i činjenici da za njega nije glasao ministar odbrane BiH Sifet Podžić, Cikotić navodi da je u okviru ispunjavanja uvjeta za aktiviranje MAP-a BiH prihvatila dokument kao što je Pregled odbrane.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

– To smo uradili s razumijevanjem da će u budućnosti nešto malo smanjiti obim Oružanih snaga BiH, ali da ćemo ih značajno modernizirati. Ta modernizacije neće biti bez povećanja budžeta i to je jedan od zahtjeva i očekivanih standarda. Vjerovatno je to razlog zbog čega ministar Podžić nije glasao za ovaj budžet. Jer, ako se budžet Ministarstva odbrane ne poveća, onda imamo samo djelimično ispunjavanje uvjeta za NATO. Mora se krenuti u modernizaciju postojećih OSBiH – istakao je Cikotić.

Relevantne odluke

Dodao je da u ovom trenutku ne vidi niti za jedan od naroda u BiH bilo kakvu perspektivu osim daljnjeg napretka prema punopravnom članstvu u NATO-u.

– Slažem se da nemamo punu saglasnost po ovom pitanju, ali imamo sve relevantne odluke političkih tijela u BiH, i to od 2000. do 2018. godine – naglasio je Cikotić.

Teza SNSD-a nema utemeljenje

Na pitanje kako komentira stavove pojedinih političara iz SNSD-a da Bošnjaci namjerno dopuštaju ulazak migranata u BiH, a kako bi osigurali nove glasače u budućnosti, Cikotić kaže da ova teza nema nikakvo praktično utemeljenje.

– Ne mogu ti migranti zaobići Srbiju i Crnu Goru. Pa, kako onda o tome mogu odlučivati institucije BiH, a pogotovo sami Bošnjaci – istakao je Cikotić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 6
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

Počitajte još

Za vikend nam stižu kiša i pljuskovi, evo do kad će se zadržati

072info.com

Ponovo crne brojke: U BiH 13 preminulih, novozaraženih 540

072info.com

Samo dva posto bh. građana će dobiti vakcinu protiv gripe

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI