Cikotić: Ne mislim da će BiH postati parking za migrante

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pitanje migrantske krize nemoguće je riješiti unutar BiH, jer je ovo pitanje po svojoj suštini globalno, evropsko i regionalno. Poručio je to u razgovoru za „Avaz“ Selmo Cikotić, SDA-ov kandidat za ministra sigurnosti BiH.

Otvorene granice

– Ne vidim nikakvo održivo rješenje na nivou BiH niti mislim da ga uopće treba rješavati samo na nivou naše države. BiH treba imati aktivnu ulogu u tom procesu, jer je u posljednjih dvije ili tri godine prisutna sinhronizirana aktivnost zemalja iz okruženja da se migranti zadržavaju na prostoru BiH. Ta pozicija se mora redefinirati i tretirati na kompleksniji i širi način – naglasio je Cikotić.

Dodao je da je indikativno da su sve granice do BiH otvorene, a jedino na izlaznim granicama u okviru migrantskih ruta imamo zatvorenu granicu EU.

– Takvo stanje je neodrživo i EU mora imati daleko aktivniju ulogu. Ne mislim da će BiH postati parking za migrante. Možda neko ima takvu namjeru, ali ne vidim da će BiH dozvoliti jednu takvu poziciju – smatra Cikotić.

Govoreći o članstvu u NATO-u, Cikotić ističe da je Program reformi prihvaćen kao prvi Godišnji nacionalni program, što znači da je BiH krenula s konzumacijom MAP-a ili Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Na pitanje o usvojenom budžetu BiH za ovu godinu i činjenici da za njega nije glasao ministar odbrane BiH Sifet Podžić, Cikotić navodi da je u okviru ispunjavanja uvjeta za aktiviranje MAP-a BiH prihvatila dokument kao što je Pregled odbrane.

– To smo uradili s razumijevanjem da će u budućnosti nešto malo smanjiti obim Oružanih snaga BiH, ali da ćemo ih značajno modernizirati. Ta modernizacije neće biti bez povećanja budžeta i to je jedan od zahtjeva i očekivanih standarda. Vjerovatno je to razlog zbog čega ministar Podžić nije glasao za ovaj budžet. Jer, ako se budžet Ministarstva odbrane ne poveća, onda imamo samo djelimično ispunjavanje uvjeta za NATO. Mora se krenuti u modernizaciju postojećih OSBiH – istakao je Cikotić.

Relevantne odluke

Dodao je da u ovom trenutku ne vidi niti za jedan od naroda u BiH bilo kakvu perspektivu osim daljnjeg napretka prema punopravnom članstvu u NATO-u.

– Slažem se da nemamo punu saglasnost po ovom pitanju, ali imamo sve relevantne odluke političkih tijela u BiH, i to od 2000. do 2018. godine – naglasio je Cikotić.

Teza SNSD-a nema utemeljenje

Na pitanje kako komentira stavove pojedinih političara iz SNSD-a da Bošnjaci namjerno dopuštaju ulazak migranata u BiH, a kako bi osigurali nove glasače u budućnosti, Cikotić kaže da ova teza nema nikakvo praktično utemeljenje.

– Ne mogu ti migranti zaobići Srbiju i Crnu Goru. Pa, kako onda o tome mogu odlučivati institucije BiH, a pogotovo sami Bošnjaci – istakao je Cikotić.

Avaz