Cikotić: Trostruko je manji broj migranta u odnosu na prošlu godinu

1637222106 sa selmo cikotic clf 181121 09 55 44 06 Still001 750x422 1

Regionalna ministarska konferencija – “Sarajevo migration dialogue” održava se u Sarajevu od 17. do 19. novembra na kojoj učestvuju ministri regiona, predstavnici EU i međunarodnih organizacija. Organizator konferencije je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, a ministar Selmo Cikotić bio je naš gost.

“Odziv na konferenciju je jako dobar. Predstavnici međunarodnih organizacija su također sa nama, predstavnici EU… Napravili smo veliki skup da kroz tri sesije razmotrimo sve aspekte”, kazao je Cikotić.

Ljudska dimenzija

Prva sesija je da se razmotiri mehanizam upravljanja migracijama. Druga sesija je vezana za kontrolu granice, a treća sesija je razmatranje budućih izazova.

“Nemamo mi ambiciju ili iluziju da ćemo mi ovom konferencijom riješiti sve te problem, ali mislim da ćemo u značajnoj mjeri popraviti međusobno razumijevanje u smislu činjenice da svi imamo slične probleme i da prebacivanjem problema sa jedne teritorije na drugu nismo ništa riješili”, istaknuo je Cikotić.

Politika Hrvatske i njenog sigurnosnog sistema je stvar odlučivanja institucija te države, naveo je Cikotić.

Nada se da će na neki način ova konferencija sve donosioce odluka učiniti svjesnim činjenicom da sve što rade prije svega ima jednu ljudsku dimenziju.

Manji broj migranta

“Zadatak svih naših sigurnosnih sistema je da čuvamo sigurnost i zaštitu svih prava i sloboda naših građana, ali da u isto vrijeme ne gubimo iz vida činjenicu da migranti koji su u pokretu ili su na našim teritorijama su ljudska bića. Veliki broj migranata na tom putu su ka boljoj budućnosti završili svoje živote u vodama mediterana”, rekao je Cikotić.

U posljednih nekoliko mjeseci broj migranata u prihvatnim centrima se kreće oko 2.500, istaknuo je ministar sigurnosti, dodavši da cijene da imaju još negdje oko 1.000 do 1.500 van centra i u pokretu.

Prošle godine je, podsjeća, bio trostruki broj migranata.