Portal 072info

ČIMBURIJADA 2015: Sve spremno za tradicionalnu manifestaciju prvog dana proljeća

Povodom 21. marta, prvog dana proljeća u Zenici se tradicionalno obilježava Čimburijada, koja je među Zeničanima, najviše onim starijim neizbježna manifestacija na Kamberovića polju.

Tim povodom u zgradi Općine Zenica, održana je preskonferencija, na kojoj se istakao sam program obilježavanja Čimburijade, aktivnosti koje su planirane, ali i mjere opreza kojih se građani moraju pridržavati.

Prisutnima se obratio  Tvrtko Mišanović, predsjednik Foruma građana Zenica, koji je istakao značaj i važnost Čimburijade u Zenici: „Dešavanja koja će se na Kamberovića polju desiti želimo da proteknu u redu miru i zadovoljstvu i da se iza ovog grad osjeća ponosnim onim što se desilo, da ne bi bilo prljavštine i da se o ekologiji vodi računa. Ove godine nastojat ćemo da napravimo promociju ove Čimburijade, te se nadamo da će i gosti iz drugih gradova odnijeti lijepe uspomene i Zenice.“

Neizbježni učesnici Čimburijade jesu i članovi SRK Bosna Zenica, čiji je predsjednik Ekrem Tuka istakao: „Kao i svake godine mi za 21.mart, prvi dan proljeća, organizujemo rafting regatu. Tu smo pozvali sve klubove iz cijele BiH i okruženja i imamo najave gostiju iz Srbije i gostiju iz Slovenije. Očekujemo oko 150 raftera na rijeci Bosni za prvi dan Čimburijade. Naša regata će biti na potezu od Drivuše do Zenice, te se oko 12:00 sati očekuje dolazak raftera u centralni dio Kamberovića polja. Tu   nam je cilj da promovišemo rafting kao potencijal BiH i rafting kao sport, jer  22. marta imamo rafting takmičenje gdje će biti isključivo naši takmičari u sportskom raftingu i na istom lokalitetu Kamberovića polja održat će se rafting takmičenje. Ovu manifestaciju mi smo nazvali „Rafitng proljeće 2015“, te se nadamo da će sve proći u najboljem redu.“

11063187_10205401060719991_1812919200_n

Jedni od organizatora tradicionalne čimburijade jeste i Forum građana grada Zenice, te se prisutnima obratio i Faruk Kadrić ispred pomenutog foruma: „Ovim putem želim da se ispred Foruma građana zahvalim svim živim i nažalost onima koji su preminuli ali su svojim spontanim dolaskom u svit zore obilježavali prvi dan proljeća i zahvaljujući njima mi smo nastavili dalje da ovu manifestaciju obilježavamo, jer da nije bilo njih ne bi ni mi mogli obilježavati ovu manifestaciju u ovom obimu. Veoma je značajno da treću godinu iza Čimburijade stoji grad Zenica. Na raspolaganju su sve resorne gradske službe u funkciji organizovanja radnji i mjera koje treba organizovati tokom Čimburijade, dakle to su mjere sigurnosti građana, pružanje preventivne hitne pomoći, tu su vatrogasci, tu su inspekcijski organi i mnoštvo drugih mjera organizacije. Glavni cilj jeste da Čimburijada ostavi izvorni i tradicionalni način obilježavanja i da bude urbana manifestacija.“

Ono što su kao novitet odlučili prirediti organizatori jeste promocija zenickog čimbura, ali ne u takmičarskom smislu nego u smislu načina i same pripreme, te i samog ukusa.

Kako su istakli organizatori, jedan od najvažnijih ciljeva je taj da posjetioci ponesu uspomene sa zeničke Čimburijade a jedan od načina je i kupovina unikatnih suvenira koje izrađuje Abdulah Frndić, te koji će biti na raspolaganju svima onima koji žele da se i za nekoliko godina sjećaju zeničke Čimburijade na Kamberovića polju. Maskota ovogodišnje Čimburijade jeste Čimburko.

10958996_10205401084120576_1794226520_n

Pozivamo sve građane Zenice, kao i goste iz drugih gradova da dođu u grad Čelika i grad čimbura, te da prisustvuju Čimburijadi u subotu, 21. marta, prvog dana proljeća na Kamberovića polju.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box