Portal 072info

CIN Sarajevo danas slavi 11. rođendan

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva danas slavi 11. rođendan. Ova medijska organizacija je počela s radom u listopadu  2004. godine uz pomoć USAID-ovog granta te uz tehničku pomoć i potporu Novinarske škole Sveučilišta u New Yorku i kompanije Journalism Development Group.

 CIN je samostalna i neovisna organizacija koja je proteklih godinu dana objavila više od 80 tekstova, vijesti i videopriloga u kojima je upozorila javnost na korupciju i neracionalno trošenje novca poreznih obveznika. Također, objavljene su baze podataka o javnim nabavama te o pravima dužnosnika da koriste „bijeli hljeb“, kao i specijalizirana platforma o energetskom potencijalu u Bosni i Hercegovini (BiH).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

 Iz CIN-a napominju kako ih posebno veseli što njihovi tekstovi potiču građane, ali i donositelje odluka, da mijenjaju stvari nabolje.

„Naši tekstovi su utjecali na podizanje kaznenih prijava, kreiranje zakona, ali i promjenu loše prakse među kojima je ograničeno pravo pristupa podacima“, ističe glavna i odgovorna urednica CIN-a Renata Radić-Dragić

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, CIN je podnio nekoliko tužbi protiv državnih institucija koje su uskratile pravo na pristup podacima. „Protiv četiri institucije smo dobili presudu i tražene podatke“, kazala je Mirjana Popović, novinarka koja je sudjelovala u kreiranju svih tužbi protiv institucija. Ona se nada se kako će ovo utjecati na institucije da ne skrivaju informacije, ali i na građane koji će se više koristiti svojim pravom kako bi saznali kako se troši njihov novac.

Za CIN radi 20 osoba koje čine urednici, novinari, administrativno i pomoćno osoblje. U proteklih godinu dana redakcija je nagrađena s četiri novinarske nagrade, među kojima su dvije nagrade Europske unije za istraživačko novinarstvo u BiH, nagrada Antikorupcijske mreže u BiH za najbolji pisani izvještaj o korupciji te novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim skupinama bh. društva te za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rad CIN-a financijski podržavaju međunarodne institucije i organizacije među kojima su Fond otvoreno društvo, SIDA, NED, britansko velepslanstvo, USAID, BTD.

Direktorica CIN-a Laila Bičakčić naglašava kako donatori vide viziju dobrog novinarstva kao sponu između građana i društvenih promjena.

„CIN se kontinuirano razvija u skladu sa zahtjevima tržišta – ono što danas vidimo kao formu istraživačkog teksta, sutra može biti promovirano u multimedijalnom obliku: videu, grafikama, vizualnim elementima i sl. – a sve to kako bi građanima osigurali jednostavan pristup i jasan prikaz situacije u oblastima kojima se bavimo“, kaže Bičakčić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovim putem im i djelatnici Fene žele čestitati rođendan te im poželjeti sreću da se nastave boriti s vjetrenjačama i razotkrivati, kako korupciju, tako i ostale „sive zone“ bh. društva.    

Fena


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME