Portal 072info

CIN Sarajevo danas slavi 11. rođendan

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva danas slavi 11. rođendan. Ova medijska organizacija je počela s radom u listopadu  2004. godine uz pomoć USAID-ovog granta te uz tehničku pomoć i potporu Novinarske škole Sveučilišta u New Yorku i kompanije Journalism Development Group.

 CIN je samostalna i neovisna organizacija koja je proteklih godinu dana objavila više od 80 tekstova, vijesti i videopriloga u kojima je upozorila javnost na korupciju i neracionalno trošenje novca poreznih obveznika. Također, objavljene su baze podataka o javnim nabavama te o pravima dužnosnika da koriste „bijeli hljeb“, kao i specijalizirana platforma o energetskom potencijalu u Bosni i Hercegovini (BiH).

 Iz CIN-a napominju kako ih posebno veseli što njihovi tekstovi potiču građane, ali i donositelje odluka, da mijenjaju stvari nabolje.

„Naši tekstovi su utjecali na podizanje kaznenih prijava, kreiranje zakona, ali i promjenu loše prakse među kojima je ograničeno pravo pristupa podacima“, ističe glavna i odgovorna urednica CIN-a Renata Radić-Dragić

Inače, CIN je podnio nekoliko tužbi protiv državnih institucija koje su uskratile pravo na pristup podacima. „Protiv četiri institucije smo dobili presudu i tražene podatke“, kazala je Mirjana Popović, novinarka koja je sudjelovala u kreiranju svih tužbi protiv institucija. Ona se nada se kako će ovo utjecati na institucije da ne skrivaju informacije, ali i na građane koji će se više koristiti svojim pravom kako bi saznali kako se troši njihov novac.

Za CIN radi 20 osoba koje čine urednici, novinari, administrativno i pomoćno osoblje. U proteklih godinu dana redakcija je nagrađena s četiri novinarske nagrade, među kojima su dvije nagrade Europske unije za istraživačko novinarstvo u BiH, nagrada Antikorupcijske mreže u BiH za najbolji pisani izvještaj o korupciji te novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim skupinama bh. društva te za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

Rad CIN-a financijski podržavaju međunarodne institucije i organizacije među kojima su Fond otvoreno društvo, SIDA, NED, britansko velepslanstvo, USAID, BTD.

Direktorica CIN-a Laila Bičakčić naglašava kako donatori vide viziju dobrog novinarstva kao sponu između građana i društvenih promjena.

„CIN se kontinuirano razvija u skladu sa zahtjevima tržišta – ono što danas vidimo kao formu istraživačkog teksta, sutra može biti promovirano u multimedijalnom obliku: videu, grafikama, vizualnim elementima i sl. – a sve to kako bi građanima osigurali jednostavan pristup i jasan prikaz situacije u oblastima kojima se bavimo“, kaže Bičakčić.

Ovim putem im i djelatnici Fene žele čestitati rođendan te im poželjeti sreću da se nastave boriti s vjetrenjačama i razotkrivati, kako korupciju, tako i ostale „sive zone“ bh. društva.    

Fena

Podijelite članak