Portal 072info

Čine li nas pametni telefoni glupima?

FILE - In this Feb. 25, 2014 file photo, the Samsung Galaxy S5 is demonstrated at the Mobile World Congress, the world's largest mobile phone trade show in Barcelona, Spain. Smartphones, tablets and other gadgets aren't just changing the way we live and work. They are shaking up Silicon Valley's balance of power and splitting up businesses. (AP Photo/Manu Fernandez, File)

Već neko vrijeme traje rasprava o tome jesu li pametni telefoni učinili ljude pametnijma jer su nam pružili gomile informacija na dlanu ili glupljima jer se previše oslanjamo na njihove sposobnosti. Grupa istraživača sa Univerziteta u Teksasu odlučila je da istraži čine li nas pametni telefoni zaista glupljima ili pametnijima.

Napravili su eksperiment u kojem su ispitanike podijelili u tri grupe. Prva grupa morala je ostaviti svoje telefone u susjednoj prostoriji, druga u torbi, a treća na stolu, ali okrenute ekranom prema dole. Nakon toga ispitanici su trebali riješiti niz zadataka koji su ispitivali njihove kognitivne sposobnosti.

Istraživače je iznenadila činjenica da su oni čiji su telefoni bili u susjednoj prostoriji imali znatno bolje rezultate od onih čiji su telefoni bili u torbi ili na stolu.

„Primijetili smo linearni trend koji ukazuje na to da što su pametni telefoni na vidljivijem mjestu, naš se kognitivni kapacitet smanjuje“, istakao je Adrian Ward.

Već sama činjenica da znamo kako ne smijemo koristiti pametni telefon odvlači nam pažnju i smanjuje kognitivne sposobnosti jer razmišljamo o tome kako ne smijemo misliti na pametni telefon.

Drugi eksperiment pokazao je kako osobe koje su zavisne od pametnih telefona (kao što su to recimo tinejdžeri) ostvaruju lošije rezultate na testovima kad su im pametni telefoni nadohvat ruke. No, ostave li pametne telefone u drugoj prostoriji, rezultati su osjetno bolji.

Nije ih ometala činjenica da primaju obavještenja na pametni telefon, već i sama prisutnost pametnog telefona u istoj prostoriji bila je dovoljna da im se smanji kognitivni kapacitet, ističe Ward.

Istraživači ističu i kako su ispitanici koji su znali da neće smjeti imati pametni telefon uz sebe ostvarivali bolje rezultate na testovima i da su se lakše koncentrisali.

Dakle, želite li se fokusirati na neki zadatak, ostavite pametni telefon u drugoj prostoriji, piše Dnevnik.hr.

N1

Podijelite članak