Portal 072info

Činite li ovih nekoliko stvari, potpuno će vam “propasti” zubi

Treba svakoga pohvaliti na zdravom načinu života, ali možda će vas iznenaditi kada saznate da neke zdrave navike mogu ostaviti dugoročne posljedice na zdravlje zuba i desni.

Četkanje odmah nakon obroka

Iako se preporučuje prati zube dva puta dnevno, posebno nakon jela, dobro je pričekati barem sat vremena. To je posebno važno kod kiselije hrane poput umaka od paradjza ili crnog vina, koja može oštetiti caklinu. S obzirom na to da kiselina nagriza caklinu, četkanje, dok je kiselina još u ustima, može je potjerati još dublje u caklinu, piše “Radiosarajevo“.

Voćni frape

Ako redovito pijete frape, izlažete zube tekućem šećeru koji se razgrađuje u voću. To ne znači da se trebate odreći zdrave navike, ali šećer na zubima formira ljepljive naslage koje se teško uklanjaju, pa nakon toga posebnu pažnju posvetite čišćenju. Također, dobra ja navika nakon frapea popiti čašu vode ili frape piti kroz slamku i tako smanjiti izloženost zuba šećerima.

Vino

Čaša vina dnevno povezana je sa zdravstvenim pogodnostima za srce i sporije starenje. Nažalost, čaša vina ne utječe dobro i na zube. Opće je poznato da crno vino može ostavljati mrlje na zubima, no manje ljudi zna da niti bijelo vino nije manje štetno. I crno i bijelo vino sadrže kiseline koje izjedaju caklinu. Zbog toga zubi lakše propadaju. Ako ga pijete, nakon njega popijte čašu vode.

Podijelite članak