Portal 072info

Činjenica da napuštaju BiH mnogo govori o položaju medicinskih sestara

Mjerenjem nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i savjetima za građane zdravstveni profesionalci obilježili su danas u Sarajevu Međunarodni dan sestrinstva, a osvrnuli su se i na njihov rad i ulogu u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja medicinskih sestara i tehničara FBiH Nihada Kulovac izjavila je novinarima da su za medicinsku sestru i tehničara potrebni požrtvovanost, humanost, ljubaznost, strpljenje i razumijevanje. Ipak, kako je kazala, činjenica da mnogo medicinskih sestara i tehničara napušta BiH govori o njihovom položaju.

– Nije samo finansijska situacija razlog odlaska medicinskih sestara. Veći problem je nevrednovanje sestrinstva kao profesije jer, bez obzira o kojem se nivou i profilu obrazovanja radilo, u pitanju je medicinska sestra – naglasila je.

Podsjeća da, naprimjer,  na primarnom nivou zdravstvene zaštite ljekar može imati oko 26 pacijenata dnevno. Naravno, u tom timu je i medicinska sestra.

– Međutim, ljekar na primarnom nivou ima dnevno 40, 50 i više pacijenata. Situacija nije drugačija niti na drugim nivoima zdravstvene zaštite – naglasila je.

Članica Projekta jačanja sestrinstva u BiH Ana Sredić podsjeća da u zdravstvenom soistemu BiH ima oko 20.000 medicinskih sestara i tehničara. Međutim, da bi se u potpunosti iskoristio njihov potencijal i unaprijedio položaj neophodno je ulagati u tu profesiju i rješavati probleme i izazova s kojima se suočavaju. 

– Projekt poduzima niz aktivnosti da bi ojačao strukovna udruženja, standardizirao usluge, unaprijedio formalno i neformalno obrazovanje te u konačnici osigurao kvalitetnije zdravstvene usluge, ponajviše za najranjivije kategorije stanovništva – ističe ona.

Kaže da medicinske sestre iz BiH odlaze jer su u drugim državama za njih povoljniji uvjeti za život i rad. Vjeruje da je potrebno raditi na poboljšanju uvjeta za njihov rad ovdje ‘da im damo razloga da ostanu.’

Na Trgu Djece Sarajeva danas je, u povodu Međunarodnog dana sestrinstva, upriličena i vježbu iz osnova održavanja života, da bi svaki pojedinac mogao prepoznati životno ugroženog pacijenta i spasiti mu život.

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva (12. maj) na dan rođenja Florens Najtingejl (Florence Nightingale), začetnice modernog sestrinstva.

AVAZ

Podijelite članak
  • 8
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box