Činjenica da napuštaju BiH mnogo govori o položaju medicinskih sestara

Mjerenjem nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i savjetima za građane zdravstveni profesionalci obilježili su danas u Sarajevu Međunarodni dan sestrinstva, a osvrnuli su se i na njihov rad i ulogu u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja medicinskih sestara i tehničara FBiH Nihada Kulovac izjavila je novinarima da su za medicinsku sestru i tehničara potrebni požrtvovanost, humanost, ljubaznost, strpljenje i razumijevanje. Ipak, kako je kazala, činjenica da mnogo medicinskih sestara i tehničara napušta BiH govori o njihovom položaju.

– Nije samo finansijska situacija razlog odlaska medicinskih sestara. Veći problem je nevrednovanje sestrinstva kao profesije jer, bez obzira o kojem se nivou i profilu obrazovanja radilo, u pitanju je medicinska sestra – naglasila je.

Podsjeća da, naprimjer,  na primarnom nivou zdravstvene zaštite ljekar može imati oko 26 pacijenata dnevno. Naravno, u tom timu je i medicinska sestra.

– Međutim, ljekar na primarnom nivou ima dnevno 40, 50 i više pacijenata. Situacija nije drugačija niti na drugim nivoima zdravstvene zaštite – naglasila je.

Članica Projekta jačanja sestrinstva u BiH Ana Sredić podsjeća da u zdravstvenom soistemu BiH ima oko 20.000 medicinskih sestara i tehničara. Međutim, da bi se u potpunosti iskoristio njihov potencijal i unaprijedio položaj neophodno je ulagati u tu profesiju i rješavati probleme i izazova s kojima se suočavaju. 

– Projekt poduzima niz aktivnosti da bi ojačao strukovna udruženja, standardizirao usluge, unaprijedio formalno i neformalno obrazovanje te u konačnici osigurao kvalitetnije zdravstvene usluge, ponajviše za najranjivije kategorije stanovništva – ističe ona.

Kaže da medicinske sestre iz BiH odlaze jer su u drugim državama za njih povoljniji uvjeti za život i rad. Vjeruje da je potrebno raditi na poboljšanju uvjeta za njihov rad ovdje ‘da im damo razloga da ostanu.’

Na Trgu Djece Sarajeva danas je, u povodu Međunarodnog dana sestrinstva, upriličena i vježbu iz osnova održavanja života, da bi svaki pojedinac mogao prepoznati životno ugroženog pacijenta i spasiti mu život.

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva (12. maj) na dan rođenja Florens Najtingejl (Florence Nightingale), začetnice modernog sestrinstva.

AVAZ

Prethodni članakOvo je ogrtač poslanika Muhameda, došlo ga je vidjeti na hiljade muslimana (FOTO)
Sljedeći članakZENICA: Uhapšeno 18 članova ispitne komisije za vozače motornih vozila