Portal 072info

Čišćenje jetre uz pomoć biljaka i prirodnih namirnica

Priroda nam je pružila čitav niz biljaka i namirnica, koji svojim ljekovitim nutritivnim sastavom doprinose efektivnom pročišćavanju i liječenju jetre.

Jetra je najveća žlijezda u ljudskome tijelu, smještena sa desne strane trbušne šupljine, neposredno ispod ošita. Klinasti organ regenerativnog svojstva i nesimetrične konstitucije, posjeduje niz važnih funkcija po organizam, kao što su stvaranje biokemijskih probavnih molekula, sinteza proteina, filtracija krvi od štetnih bakterija i slobodnih radikala, kontrola apsorpcije esencijalno važnih nutrijenata, te proizvodnja estrogena, androgena i crvenih krvnih stanica, kao i omogućavanje nesmetane cirkulacije krvi i proizvodnje žuči.

Stres, iscrpljivanje, nepravilna ishrana, te konzumacija alkohola, cigareta, lijekova i droga, često su prisutni negativni faktori modernog čovjeka, koji dugotrajnom prisutnošću doprinose slabljenju jetre. Ostali čimbenici koji doprinose bolestima i slabljenju regenerativnog organa su autoimune bolesti, toksini iz okoliša, ishemija i infekcije, koji mogu rezultirati pojavom hepatitisa, granuloma, oštećenja krvožilnog sustava, nekrozom, fibrozom i bolestima žučnog mjehura i žučnih vodova.

NAMIRNICE KOJE DOPRINOSE ČIŠĆENJU JETRE

KURKUMA – jedan od medicinski najistraživanijih i najpoznatijih začina. Posjeduje ljekoviti sastojak kurkumin koji se doživljava kao jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova, koji unosom u organizam jača i štiti imunitet, obnavlja crijevnu floru, olakšava probavu, pročišćava krv, rješava kožne probleme, te ubija gljivice i bakterije. Osim navedenog, kurkuma efektivno čisti jetru i žučni mjehur, te potiče otpuštanje enzima koji uništavaju toksine i štite od pojave raka.

CIKORIJA – ljekovita svojstva ove, prehrambeno često zanemarivane biljke, poznata su još iz antičkih vremena. List i korijen efikasno rješavaju probleme vezane uz depresiju, glavobolju, nadutost, žučne kamence i probavne organe.

MASLAČAK – list i korijen samonikle biljke koju često viđamo na livadama ili pored staza, koristi se za regulaciju estrogena, liječenje akni, uništavanje patogenih stanica u organizmu, te bolesti kao što su masna jetra i ciroza.

MENTA – biljka predivnog mirisa i okusa, opušta krvožilni sustav i uništava višak masnoća. Također, pomaže u regulaciji kolesterola i filtraciji toksina, što dugoročno doprinosi kvalitetnijem metabolizmu i prevenciji pojave bubrežnih kamenca.

ČEŠNJAK – najpoznatiji prirodni antibiotik. Jača imunitet, uništava gljivice i patogene bakterije, te doprinosi čišćenju jetre i izbacivanju toksina.

ZELENI ČAJ – velika količina antioksidansa doprinosi kvalitetnijem radu jetre, kao i ubrzanju regeneracije oštećenog tkiva.

ARTIČOKA – potiče rad žuči i izbacivanje žučnih kamenaca, te olakšava simptome žutice.

SOK LIMUNA I MASLINOVO ULJE – kombinacija mlake vode, limuna i maslinovog ulja potiče rad metabolizma, te stimulira filtraciju i rad jetre (izbacivanje žučnih kamenaca).

CIKLA – izvrstan izvor antioksidansa i vitamina B. Ukusno i pikantno povrće pomaže u filtraciji toksina i liječi bolesti jetre.

AVOKADO – učestala konzumacija avokada idealan je izbor za pojedince koji pate od problema vezanih uz jetru. Osim što posjeduje antiupalna i antioksidansna svojstva, ovo ukusno voće doprinosi kvalitetnijem radu kardiovaskularnog sustava, smanjuje razinu štetnog kolesterola, filtrira štetne tvari iz organizma i pomaže kod bolesti vezanih uz jetru.

SIKAVICA – jedna od najkvalitetnijih biljaka za zaštitu i detoksifikaciju jetre. U upotrebi je više od dvije tisuće godina, a najstariji medicinski zapis potječe od Dioskorida koji ju je spominjao kao sredstvo za liječenje zmijskog ugriza. Iako se često poistovjećuje sa čičkom, nije riječ o istim biljkama. Znanstveno je dokazano kako njezin kemijski spoj silimarin nevjerojatno obnavlja stanice jetre i povećava razinu glutationa za 35%, najvažnijeg antioksidansa za zaštitu organa. Također, biljka uspješno čisti organizam od toksina pristiglih iz lijekova, teških metala, alkohola i radijacije, smanjuje razinu kolesterola u organizmu, a od 1986. godine odobrena je za liječenje hepatitisa, masne jetre i ciroze.

Podijelite članak