Portal 072info

Čišćenje prozora neophodno je u toku zime i zbog zdravlja ukućana

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čišćenje prozora u toku hladnih zimskih dana nikada nije zabavno. No kako bi prozori ostali u ispravnom stanju to je neophodno činiti, piše Klix.ba. Donosimo vam nekoliko savjeta kada je čišćenje prozora u toku zime u pitanju. Iako neki svakodnevno brišu podove, usisavaju, brišu prašinu, nekako uvijek izbjegavaju da očiste svoje prozore. Međutim prozori se moraju prati kako bi higijena u vašem domaćinstvu bila na zadovoljavajućem nivou. S vremenom se može nagomilati puno prašine i prljavštine kako na unutrašnjoj tako i na vanjskoj strani prozora.

Nakupljanje prašine ne samo da izgleda neprivlačno već može utjecati na zdravlje ukućana. Kvaliteta zraka počet će opadati, što može dovesti do respiratornih problema. To uzrokuje posebne probleme tijekom hladnijih mjeseci kada imunitet pada i ljudi su osjetljiviji na viruse.

Zimi je veoma važno održavati dom toplim. Kada su prozori prljavi, prljavština se nakuplja što se odražava na UV zrake koje pokušavaju strujati u vaš dom, što znači da sunčeve zrake više ne možete koristiti kao prirodni, besplatni izvor topline.

Redovno čišćenje stakla sprječava njegovo oštećenje. Staklo je zapravo porozno što znači da može pokupiti prljavštinu, prašinu i nečistoće. S vremenom, skupljena prašina može učiniti staklo krhkim ali može utjecati i na prozirnost.

Imajući na umu prednosti redovnog čišćenja prozora, trebate ih bar jednom u tri mjeseca temeljito očistiti. Posebno u toku zimskih mjeseci.

Čišćenje prozora

Kada prozore čistite zimi, nemojte to činiti s dosta sredstva za čišćenje prozora jer možete riskirati smrzavanje i pucanje prozora. Umjesto toga dobro će vam doći boca s raspršivačem s vodom, dodajte i malo sredstva za čišćenje vjetrobranskog stakla što će spriječiti brzo zamrzavanje. Osim sredstva iz kućne radinosti predlažemo vam da kupite i krpu od mikrofibre.

Prije nego što počnete sa čišćenjem, ne zaboravite na prašinu. Dakle, prvo četkom prebrišite okvire i staklo. Očistite i vanjsku i unutrašnju stranu.

Osim toga morate se pobrinuti da vam je toplo dok čistite prozore kako se ne biste prehladili. Kupite rukavice za čišćenje kako bi vašim rukama bilo ugodnije i dobro se utoplite.

Pokušajte da tokom čišćenja vanjske strane prozora ne prospete previše vode. Previše vode ispod prozora tijekom hladnijih mjeseci riskira smrzavanje, što će stvoriti sloj leda i čitav niz opasnosti od klizanja.

Prozore uvijek perite hladnom vodom jer ukoliko biste počeli čišćenje mlakom vodom ekstremna promjena temperature uzrokovala bi pucanje stakla.

Da imali besprijekoran finiš na svim prozorima, uvijek koristite otopinu za čišćenje na bazi alkohola. Dobro će vam doći i korištenje alkoholnog sirćeta koje trebate pomiješati s vodom.

Prozore probajte prati kada je oblačno vrijeme bez obzira na godišnje doba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 20
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME