AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Jedan od najpoznatijih izvođača i muzičara, koji poznat po fascinantim tekstovima, Đorđe Balašević iz Novog Sada, misli se da je također svoje mejsto pronašao i u obrazovnom sustavu.

Poznata Autobiografija Panonskog mornara, kako ju poznati Balašević voli nazvati i pričati o njoj, nalazi se u čitankama bosanskog jezika za sedmi razred osnovne škole, prenosi balasevizam.com.

Otprilike oko dvije godine na Facebooku postoji inicijativa “Đorđa Balaševića u čitanke”, a na ovoj stranici pridružilo se skoro 3 000 njegovih fanova, te tako stranica i želja za ovim raste svaki dan. Nikoga ne čudi da je ova ideja napokon zaživjela, naručito kada uzmemo u obzir gotovo svakodnevnu citiranost ovog velikog glazbenika.

“Ime mi je Đorđe Balašević. Prijatelji me, uglavnom, zovu Đole. Neprijatelji me ne zovu. Ali ne zovem ni ja njih. Pa tko duže izdrži …” početak je iz knjige “Tri posleratna druga”, a od sada se nalazi u bosanskim udžbenicima prve generacije koja će ići devet godina u osnovnu školu.

Ime mi je Đorđe Balašević… Prijatelji me uglavnom zovu Đole… Neprijatelji me ne zovu, ali ne zovem ni ja njih, pa ko duže izdrži. Rođen sam 1953.g. U Novom Sadu, gradu gdje protiče Dunav… u Evropi formalno…

Išao sam gimnaziju, ali nisam maturirao. Studirao sam geografiju ali nisam diplomirao…

Sve u svemu, nije baš sjajno, ali je ipak korisnije nego da sam u međuvremenu doktorirao marksizam, kao neki moji ambiciozni vršnjaci.

Ubrajaju me u prvih pet kantautora u našim zemljama, ali u našim zemljama ima taman toliko kantautora da, kako god okreneš, moraš biti među prvih, i jedinih pet…
Trenutno propuštam visinu.

Pred narodnjačkom najezdom, povukao sam se u utvrđene gradove. Živim, još uvijek, u Novom Sadu, gdje sam za sebe plaćam socijalno i penzijsko osiguranje. Oženjen sam, sretno, djevojkom po imenu Olivera, ponosan sam otac dvije djevojčice.

I gotovo..

Oni koji su me zavoljeli po muzičkoj liniji, znaju štošta o meni. Oni koji me dosad nisu zavoljeli, i neće, bojim se… Ni zbog ovog romana. Mog prvog, inače… Pardon… Prvog koji je duži od šest minuta…