miljacka nabujala AA 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 7, 2021 @ 14:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od poplava, javlja Anadolu Agency (AA).

NER FIT

Kako navode, s obzirom da se u narednom periodu 8. i 9. novembra 2021. godine, a prema vremenskim prognozama od Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, na području Kantona Sarajevo očekuju kišne padavine, koje mogu dodatno usložiti trenutnu situaciju, preporučuje se svim pravnim i fizičkim licima, da odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina, te pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine.

Na taj način će se, kako navode dalje iz Operativnog centra KUCZ, stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne štete, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

“Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine na području svojih općina”, ističu iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite.

Tekst se nastavlja nakon reklame

LIDER