Portal 072info

Član NSBiH u kladioničarskom skandalu koji potresa Evropu

Jednog od članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, Dragan Kulina, koji je ujedno dugo vremena bio i prvi čovjek FK Slavija iz Istočnog Sarajeva, danas se našao u centru kladioničarskog skandala koji potresa Evropu.

Naime, rumunski mediji su jutros objavili da je Kulina, navodno, bio jedan od aktera u pokušaju namještanja utakmica.

Evropa na nogama

Rumunski list Gazetta objavila je detalje pokušaja mafijaških oklada na utakmice bukureštanskog Dinama, a u tim se dokumentima spominje i Kulina, član Izvršnog odbora NSBiH!

Gazetta je došla u posjed dokumenata za proces u vezi namještanja utakmica koji se vode pred sudom u Njemačkoj i gdje su prvooptuženi hrvatski državljani Marijo Cvrtak i Ante Šapina, koji su osuđeni na pet i po godina zatvora.

Navodno, Kulina je trebao dobiti 30.000 eura za namještanje utakmice između Slavije i Dinama iz Bukurešta.

Situacija bi sigurno izmakla kontroli, da kladionice prilikom sastavljanja ponude nisu napravile pogrešku i umjesto našeg kluba u ponudu stavili tim Slavije iz Sofije.

Kladionice kada su uočile grešku, povukle su susret iz ponude pa je meč izbačen s liste.

To nije bilo jedini skandal u kojem se spominje ime Kuline. U toku suđenja Šapini i Cvrtaku, Kulina se spominje u pokušaju namještanja utakmice između Slavije i slovačkih Košica. Riječ je o meču pretkvalifikacija za Ligu Evrope, od 30. jula 2009. godine. kada je Šapina preko doktora Slavije trebao dati 3.000 eura kuharu zaposlenom u hotelu u kojem su bili smješteni Slovaci.

Kuhar je imao zadatak da stavi drogu u hranu igrača Košica, jer se Šapina želio kladiti na pobjedu bh. predstavnika.

Kulina: Sve demantirao

Kulina: Sve demantirao

U presretnutim razgovorima Šapina, Cvrtak i njegovi saradnici željeli su uplatiti velike sume novca.

Prema dokumentima iz Bohuma, novac za Kulinu poslan je u Nirnberg, gdje ga je preuzeo Cvrtak i prevezao automobilom, preko Austrije, u Sarajevo.

Nečasne radnje

Portal Avaz.ba kontaktirao je Kulinu, koji je sve demantirao.

– Ne želim ništa komentirati i od vas prvi put čujem da sam u tom skandalu. Sportski radnik sam od svoje 12 godine. Dakle, više od 45 godina. Onaj ko me poznaje dobro zna kakav sam i da ne bih učestvovao u takvoj nečasnoj radnji – kazao je Kulina.

Rumunski medji je dodao da je u spornom periodu 2009. godine u ekipi iz Istočnog Sarajeva igrao Rumun Valentin Kristijan Muskalu (Cristian Muscalu) i da je on trebao biti kontakt osoba u vezi namještanja utakmice. Kulina je demantirao da ga je on kao prvi čovjek Slavije doveo u svoj klub.

– To su budalište! – kazao je Kulina za Avaz.ba i dodao da svako radi svoj posao id a ga ovaj slučaj nimalo ne potresa.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box