Članovi Ekspertne grupe – Preporuke za promjene Ustava FBiH boravili u sjedištu ZDK

rsz_dsc04769

Premijer Fikret Plevljak sa zamjenikom predsjedavajućeg Skupštine ZDK Igorom Matanovićem i sekretarom Skupštine ZDK Ibrahimom Avdagićem iznio je mišljenje Zeničko-dobojskog kantona članovima Ekspertne grupe o neophodnim izmjenama u Federaciji BiH tokom susreta, u petak, u sjedištu ZDK.Premijer ZDK je istakao da se može govoriti o ukidanju kantona, ali ne i “njihovom ubijanju”. Najekstremniji primjer je Zeničko-dobojski kanton, kao treći najjači kanton u Federaciji BiH. Ukidanje kantona bi trebalo značiti i ravnopravni položaj građana svih 12 općina, koje se nalaze u sastavu ZDK, sa građanima ostalih općina u Federaciji BiH.

“Zeničko-dobojski kanton vrati općinama minimalno 98 procenata sredstava iz Budžeta, kao što su obaveze uplate doprinosa, za 1000 prosvjetnih radnika. Za administraciju koristimo dva procenta Budžeta. Od 8250 budžetskih korisnika, u obrazovanju je uposleno 5 500 ljudi, dok u čistoj administraciji upošljavamo oko 210 ljudi. Broj budžetskih korisnika, kao što su uposleni u policiji, prosvjeti, neće se smanjiti ukidanjem kantona, tako da ja ne vidim uštedu oko 2 milijarde KM koja bi proistekla ukidanjem kantona”, istakao je premijer Plevljak.

Najveći problem Federacije nije broj kantona, njihov oblik ili teritorijalno pokrivanje, nego finansijski unitarizam i zakonodavni unitarizam. Bilo koje promjene koje neće doprinijeti da građani budu ravnopravni, bez obzira gdje žive, biti će kao i sve dosadašnje promjene.

-Osnovno pitanje u Zeničko-dobojskom kantonu, koje još uvijek nije dovoljno zastupljeno u bh. javnosti, je Zakon o pripadnosti javnih prihoda. Skupština ZDK je jednoglasno donijela Zaključak koji ćemo uputiti u dalju proceduru o izmjenama tog zakona. Trebate znati da je Budžet, po glavi stanovnika, od svih kantona najniži u ZDK. Mi jesmo za solidarnost, ali ne možemo mi pomagati drugome da bolje živi od nas. ZDK, godišnje, gubi 30- 50 miliona zbog ovakvog Zakona o raspodjeli prihoda, i to sredstava koje bi trebali trošiti na građane ovog kantona. Podići paušale zastupnicima za 700 KM, u vremenu kada je prosječna plaća u privredi 400 KM, ne znam da ćime se takav postupak može porediti. ZDK je, po prosječnim plaćama, treći sa dna ljestvice i pored podatka da ZDK više izvozi nego što uvozi, pri čemu ZDK ostvaruje 25 procenata ukupnog izvoza u Federaciji BiH i 20 procenata ukupnog izvoza u BiH. U ZDK se nalazi najveća industrija, u ZDK su provedeni najbolji privatizacijski procesi, najveće kompanije sa inozemnim kapitalom se nalaze u ZDK, pa i ako ćemo rezonovati po standardima EU najbolje ocjene ima ZDK, istakao je premijer Plevljak.

Članovi Ekspertne grupe s istakli da njihov zadatak nije ukidanje kantona, nego rekonstruiranje Federacije, ted a su, u dosadašnjim razgovorima, predstavnici drugih kantona iznijeli, u nekih segmentima, približne stavove Zeničko-dobojskom kantonu.

Inače, Ekspertna grupa je formirana sredinom januara 2013. godine, uz pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država, s ciljem izrade pragmatičnog prijedloga za izmjene koji će biti predstavljen javnosti početkom narednog mjeseca. Sastanku u sjedištu ZDK prisustvovali su Meagan Smith Hrle, koordinatorica projekta za ustavnu reform FBiH, te članovi grupe Krešimir Zubak, Mirjana Nadaždin Defterdarević, Kasim Trnka, Vehid Šehić i Mile Lasić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE