AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Danas su u službenoj posjeti Štabu CZ Grada Visokog boravili ministar zdravstva ZDK primarijus dr. Adnan Jupić, primarijus. mr. biomed. sci Ednan dr Drljević, načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica i član Kriznog Štaba ZDK, te primarijus. mr.sci dr. Senad Dervišević načelnik Službe za hirurške bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

Cilj posjete bio je upoznati se sa preventivnim aktivnostima vezano za suzbijanje pandemije korona virusa koje su provedene u Visokom.

Ovom prilikom komandant Štaba CZ Grada Visokog Amra Babić sa saradnicima – članovima Štaba, između ostalih aktivnosti, upoznala je goste sa provođenjem naredbe o izgradnji izolacionih centara za smještaj oboljelih lica.

  • Sportska dvorana je bila najidealnije rješenje za nas u ovom trenutku. Nalazi se u neposrednoj blizini Doma zdravlja, omogućava formiranje dvije zone kretanja – za medicinsko osoblje i za bolesnike. Pokrenuli smo neophodne aktivnosti i radnje oko prilagođavanja i opremanja prostora. Slijedi nabavka medicinske opreme i nadam se da ćemo i to uspješno obaviti.

Objekat je kapaciteta oko 50 kreveta, te se nadamo da će uspješno moći odgovoriti potrebama smještaja lakših i srednje teških bolesnika oboljelih od korona virusa ukoliko se za to ukaže potreba.

Sigurna sam da će ovaj izolacioni centar u Visokom koji smo uradili uz nesebičnu pomoć i podršku visočkih privrednika biti primjer dobre prakse kako to treba da urade i ostali gradovi u okruženju.

Građanima poručujem da je i ovo preventivna mjera, te da nema mjesta za paniku i strah”- rekla je gradonačelnica Visokog Amra Babić.

Gosti nisu krili zadovoljstvo viđenim, istaknuvši dobru saradnju sa lokalnim strukturama u Gradu Visokom koje su prema njihovim riječima već sada uz nesebičan angažman i veliku profesionalnost dostigli najveći nivo zaštite od pandemije.

Hayat