Članovi porodice pokušali da otmu tijelo preminule od Covida-19

ADACCE1A 4BFB 43F9 BBE8 4CF225AD25E3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Jedna osoba, pozitivna na koronavirus, privedena je poslije incidenta koji se dogodio u Skoplju kada su članovi porodice pokušali nasilno od medicinskog osoblja iz bolnice “8. septembar” da uzmu tijelo pacijentice preminule od Covida-19.

“Pokušali su 30. uveče prisilno uzeti tijelo bez odgovarajućeg protokola za pokojnika Covida-19”, napisao je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče na Facebooku.

Preminula pacijentica (60) je pet dana bila na respiratoru, a u skladu sa protokolima, preminule od Covida-19 iz bolnice preuzimaju specijalne ekipe iz pogrebnog preduzeća, opremljene sa skafanderima i drugom posebnom opremom.

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, privedeni je takođe pozitivan na koronavirus i nije poštovao prethodno izdato naređenje o samoizolaciji.

Jedna od doktorica koja radi u bolnici “8. septembar”, koja je željela da ostane anonimna, rekla je da se ljekari četiri mjeseca bore da spašavaju živote i da su pri kraju snaga, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ljekarima i medicinskim sestrama se događa da kolabiraju od umora, da povraćaju od stresa i napora, kazala je makedonska doktorica. Ona objašnjava da im strah od napada i prijetnji koje dobijaju otežava i bez toga težak rad.

“Gubljenje bitke sa Covidom -19 i smrt nekoliko pacijenata u jednoj smjeni je najstrašnije nešto što se može desiti doktoru, ali radimo sve što možemo”, rekla je doktorica.

U međuvremenu na društvenim mrežama ljekari dijele negativne komentare koje dobijaju od građana, čime pokazuju sa kakvim bijesom i agresijom se suočavaju, navodi Radio Slobodna Evropa.