Članovi udruženja “Azimuth 135” označili dvije staze na Smetovima

Petočlana ekipa našeg udruženja “Azimuth 135” iz Zenice jučer, poslije svojih poslovnih obaveza, iskoristila je lijepo i toplo vrijeme bez najavljenih padavina, zasukala rukave i označila dvije staze na planini Smetovi kod Zenice Knafelcovim oznakama.

Lejla i Adis su po prvi put učestvovali u jednoj ovakvoj aktivnosti i spoznali su osjećaj koji planinara ispuni nakon što drugim neznanim olakša kretanje planinom. Amna i Afan iza sebe imaju desetine kilometara markiranih staza, čime je ovo bila idealna kombinacija, naročito nakon što smo proveli teoretsku obuku naših članova o označavanju planinarskih staza. Peti član bio je naš Joe, koji je, vjerovatno, prešao duplo više kilometara od nas, trčkarajući šumskim stazama Smetova.

Uradili smo posao na stazama:

– Sviće – Čelebića voda – Dobra voda i
– Dobra voda – Vesići – Perutac (raskršće za Peševiće i Smetove).

Stanje oznaka bilo je zrelo i za dopunu i za ponovno označavanje, pogotovo što su ovo najeksploatisaniji pravci uspona na Smetove iz pravca grada. Atmosferskim uticajima i razvojem vegetacije, neke su oznake zarasle, a neke su izblijedjele. No, staze su prohodne i sigurne, te izuzetno pogodne i lijepe za planinarenje.

Copy

Projekat “Označavanje i uređenje planinarskih staza na planini Smetovi” provodimo u okviru programa subvencioniranja projekata turističke infrastrukture Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona i uz partnerstvo sa Gradskom upravom Zenica, stoji u objavi udruženja “Azimuth 135”.

Prethodni članakSmanjenje vremena provedenog gledajući TV umanjuje rizik od srčanih bolesti
Sljedeći članakKako inflacija utječe na Europljane