Članovima Predsjedništva BiH platu povećati za samo 5 KM: Ovo je novi prijedlog!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Usvoji li Parlamentarna skupština BiH budžet institucija BiH za 2023. u predloženom obliku, plate zaposlenih sa najnižim platnim koeficijentima porašće za 114 KM, a funkcionera sa najvećim koeficijentima za čak 950 KM.

Naime, trogodišnji Dokument okvirnog budžeta (DOB), koji je usvojilo Vijeće ministara BiH krajem prošle godine, za 2023. predvidio je povećanje osnovice za plate zaposlenih u institucijama BiH sa 535 KM na 630 KM. Preduslov je usvajnje budžeta i odluke o visini osnovice za 2023, piše Srpska.info

Ukoliko bude ovako, to bi značilo da će za svega nekoliko mjeseci plate u institucijama BiH porasti dva puta. I to značajno, bar kada su u pitanju najviši funkcioneri. Jer, prošle godine je Vijeće ministara BiH već povećalo osnovicu za obračun plata sa 475 KM na 535 KM.28.12.22. 21:00

U sadašnjem Zakonu o platama zaposlenih u institucijama BiH ne postoje izuzeci kada je u pitanju osnovica, a razlikuju se samo koeficijenti. To znači kada se poveća osnovica, svima se povećava i plata, ali nesrazmjerno.

Do sada je u parlamentarnu proceduru upućeno nekoliko prijedloga s ciljem da se ova nepravda ispravi, a posljednji u nizu uputio je poslanik SDA, Šerif Špago. Njegov Prijedlog izmjena i dopuna nalazi se na dnevnom redu iduće sjednice Predstavničkog doma BiH, a konačan cilj je da se zakon mijenja na način da plate rastu samo sa onima sa najnižim koeficijentima.

Preciznije, osnovna plata za koeficijente od 1,2 do 3,99 utvrđivala bi se, kao i sada, njihovim množenjem sa osnovicom za platu.

Za koeficijente od 4 do 5,55, osnovna plata bi se utvrđivala množenjem 0,9 posto osnovice sa pripadajućim koeficijentima. I na kraju, osnovna plata za one koji imaju koeficijent od 5,56 do 10 dobijala bi se množenjem 0,85 odsto osnovice sa koeficijentima.

Primjera radi, to bi značilo da stručni saradnik, koji je sa osnovicom 535 KM imao osnovnu platu 1.230 KM, sa novom osnovicom od 630 KM imao platu 1.449 KM, dakle veća za 218 KM. Vojno lice sa činom brigadira imalo bi platu veću za 300 KM, vojnik za 133 KM, glavni policijski inspektor za 399 KM…

Istovremeno, članovi Predsjedništva BiH imali bi povećanje osnovne plate za samo pet maraka, sa 5.350 KM na 5.355, umjesto da im plata skoči na 6.300 maraka. Predsjedavajući Vijeća ministara dobio bi “povišicu” za samo 4,5 KM, ministri za 4,25 KM…

Špago je u obrazloženju naveo da podnosi prijedlog izmjena Zakona kako bi se uravnotežile plate budžetskim korisnicima.

“Povećanje osnovice plate sa 535 na 630 KM predstavlja povećanje za 17,75 posto. Ali, uvažavajući raspon koeficijenata od 1,20 do 10, to bi u nominalnom iznosu povećanje osnovne plate za koeficijent 1,2 bilo 114 KM, a za koeficijent 10 povećanje plate bilo bi 950 KM. Ova razlika se dodatno uvećana kada se uračuna minuli rad kao i dodatak na osnovnu platu”, navodi on.

Međutim, treba znati da SDA neće biti dio vlasti na nivou BiH u novom sazivu, što će sigurno da bude razlog više da vladajuća većina odbije ovakav prijedlog izmjena Zakona o platama. Istovremeno, SDA će imati šansu da ovakvim prijedlozima glumi brigu za narod i budžet, što nismo viđali kada su oni bili vlast, piše Srpska.info.

GODISNJICA
MARKETING