Portal 072info

Članstvo u biračkom odboru prodaju za 100 do 300 KM!

Uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 2. oktobra, sudeći prema informacijama nevladine organizacije Koalicija “Pod lupom”, cvjeta nelegalna trgovina članstvom u biračkim odborima, što ukazuje na pokušaje malverzacija i utjecaja na rezultat izbora.

Posmatrači Koalicije koji su na terenu do sada su prijavili nadležnima da je već u pet općina došlo do trgovine članstvom u biračkim odborima. No, kako navode, moguće je da se trgovanje dešava u cijeloj BiH, na svim biračkim mjestima.

Veliki problem 

Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH i član Koalicije “Pod lupom”, koja već nekoliko godina nadgleda izbore u BiH, ističe da trgovinu biračkim mjestima u ovoj nevladinoj organizaciji smatraju najslabijom karikom izbornog procesa u našoj zemlji.

On navodi da se upravo na taj način najčešće poništava izborna volja glasača.

vehid-sehic-34

Šehić: Dovodi se u pitanje na hiljade glasačkih listića 

– Ovaj problem dugo je prisutan kod nas na izborima, iako se time direktno krši Izborni zakon BiH, u kojem je jasno naznačeno da u biračkom odboru ne mogu biti dva iz iste političke stranke. Koalicija je i na prošlim izborima utvrdila da se mijenjaju mjesta u odborima. No, kako nije došlo do izmjene Izbornog zakona u BiH, taj problem imat ćemo i ove godine, možda čak i više nego ranije – upozorava Šehić.

Ističe da prostor za manipulacije u odborima ponajviše ostvaruju manje političke stranke i nezavisni kandidati.

– Već nas upozoravaju da su mnogi nezavisni kandidati samo formalno nezavisni, jer planiraju svoje mjesto ustupiti nekoj od političkih stranaka. A upravo trgovinom mjestima u biračkim odborima dešavaju se nepravilnosti, jer se kod brojanja glasova na izborni dan omogućava dopisivanje glasova za one koji nisu izašli na izbore, ili čak da dopišu X na nekog kandidata, čime listić odmah postaje nevažeći. Zbog ovakvih stvari na hiljade glasačkih listića bude dovedeno u pitanje. Zato ne čudi što mi nemamo poštene izbore i poštene izborne rezultate – pojašnjava Šehić.

Podsjeća i da Izborni zakon BiH izričito zabranjuje ovakvu praksu, kroz odredbu da jedan politički subjekt ne može imati više od jednog predstavnika u biračkom odboru.

Šehić kaže da se ovakve zloupotrebe dešavaju više u manjim mjestima, ali ipak upozorava da je trgovina biračkim mjestima opasnija od tzv. bugarskog voza i od svih drugih zloupotreba.

– Ima dosta karakterističnih općina u BiH gdje nas već sada određeni politički subjekti upozoravaju da će se ponovo staviti u pogon tzv. bugarski voz, ili drugi način kršenja izborne volje glasača – kaže Šehić.

Nezavisni kandidati 

Da su birački odbori postali mjesta političke trgovine, upozorio je i Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku iz Doboja, koji kaže da se mjesta u biračkim odborima prodaju po prosječnoj cijeni od 100 do 300 KM.

– Manje političke partije i nezavisni kandidati najviše se bave “trgovinom izborima”. Oni se na izbore prijavljuju isključivo iz koruptivnih razloga. Trguju mjestima i prodaju ih većim političkim partijama koje hoće i koje imaju za cilj da postignu potpunu kontrolu biračkog odbora sa svojim članovima. Dešava se da pojedinci iz neke partije “zarade” nekoliko desetina hiljada maraka. Ako je atraktivnije biračko mjesto, ako ima više birača na tom mjestu, onda je cijena viša – pojašnjava Dejanović.

Podnosili krivične prijave

Dejanović navodi da, iako je riječ o kršenju Izbornog zakona u BiH, takve prevare teško je dokazati. On navodi da je Centar za humanu politiku za prošle izbore CIK-u podnio krivičnu prijavu, ali da do danas niko nije odgovarao.

– Dakle, nadležne smo upozorili, ali su šutjeli. Zbog toga smo podnijeli krivičnu prijavu. Čak je i SIPA-a dolazila, ali ništa nije urađeno – navodi Dejanović.

Avaz.ba

Podijelite članak