Screenshot 2 105
AUTOR: H.D.
DATUM: kol 31, 2021 @ 12:00
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
FIXGEHALT

“Clickbait” je napeta mini serija koja podsjeća zašto je Netflix postao uzbudljivi servis za “ubijanje” vremena. Priča o cyber zločinu vodi nas u internet bespuća, okupirajući našu pažnju do kraja osme epizode i zato je njen naslov pun pogodak. Na neke se mamce isplati uloviti.

Svi provodimo ogromnu količinu vremena na internetu i bez tog virtualnog prostora više ne možemo raditi, a neki bi rekli ni živjeti. Međutim, rijetki su sadržaji koji vam ne daju maknuti pogled s ekrana. Pokušajte se sjetiti koju ste seriju počeli gledati na nekom streaming servisu, a da je niste prestali bingati dok niste vidjeli odjavnu špicu posljednje epizode. E pa, za one koji se nikako ne daju “upecati”, tu je australsko-američka mini serija “Clickbait” o vrtlogu destruktivnih emocija, koje se pokreću kada obiteljski čovjek postane žrtva otmice u zločinu sa zlokobnim internetskim obratom.

Suprug, otac, brat i sin, naočiti Nick Brewer (Adrian Greiner) je nestao i niko ne zna gdje je. U noći prije njegovog nestanka, cijela porodica se okupila na rođendanskoj proslavi u Oacklandu, a protom se dogodila mala svađa, u kojoj se Nick sporječkao sa svojom sestrom Piom (Zoe Kazan) oko rođendanskog poklona.

Adrian Greiner u seriji Clickbait
Adrian Greiner u seriji Clickbait

Sljedećeg jutra, Nick se pojavljuje u videu, koji nije nimalo bezazlen. Krvavog lica u modricama, u rukama drži natpise: “ZLOSTAVLJAM ŽENE” i “NA 5 MILIONA PREGLEDA UMIREM”. U nešto kasnijem videu, postaje očigledno da se ne radi o neslanoj šali i da je Nick zapravo taoc. Na posljednjem natpisu koji pokazuje prema kameri piše: “UBIO SAM ŽENU”.

Šesta faza tugovanja ili osveta

Nije potrebno puno vremena da video doslovno eksplodira i počne se širiti internetom, pa Nickova sestra Pia, u pomoć njegove melankolične supruge Sophie (Betty Gabriel) panično počinje forsirati policijsku potragu, prije nego li se broj pregleda rapidno popne na kobnih pet miliona. U gradu niko više ništa ne gleda u telefonima i kompjuterima osim viralnog videa i vijesti o potrazi za nestalim Nickom. Život samozatajne učiteljice Sophie i njena dva sina postaje medijska senzacija, pa oni doslovno ne mogu izaći iz kuće, a da ih pritom ne zaskoči desetak fotoreportera.

Naizgled simpatičan porodični čovjek upleten je u mrežu gnjusnih laži i prevara, u kojima su stradale naivne žene, a zatim se počinje odmotavati klupko zločina i niz obrata u kojima nismo više sigurni da li je Nick bio u stanju počiniti takve stvari ili su mu se stvari jednostavno događale, jer se neko na internetu lažno predstavljao kao on.

Nickovo beživotno tijelo uskoro biva pronađeno nedaleko od mjesta gdje je snimljen videosnimak, a u ozbiljnu istragu je uključen detektiv Amir (Phoenix Raei), koji ni sam više nije siguran kud vode tragovi. Njemu je jasno samo da je svaka porodica sretna na isti način, a nesretna samo na svoj, a da im virtueni svijet služi kao ventil koji preplavljuju bolesnim prljavštinama.

Kao ranjene zvijeri, svako je u ovoj priči povrijeđen na neki način, pa se aktivira šesta faza tugovanja, poznatija kao osveta. Međutim, baš u trenutku kada pomislimo da je kriv onaj do kojeg nas vode tragovi i iskusna gledateljska krimi intuicija, naša iščekivanja bivaju prevarena. Ubica je, po starom principu Agathe Christie, onaj na kojeg najmanje sumnjamo.

Svaka od osam epizoda se fokusira na drugog lika, po kojem nosi naziv, tipa “Sestra”, “Detektiv” ili “Supruga”. Prva je posvećena sestri Piji, koja sve shvaća osobno zbog svađe koju je imala s bratom netom prije njegovog nestanka.

Internet funkcionira kao neka vrsta venecijanskog karnevala, u kojem su ljudi stoljećima odlazili u eskapističke fantazije tako što su na lica stavljali maske. Ritual odlaska u anonimnost otpušta najskrivenije i najpotiskivanije želje, pa se u prostoru u kojem misle kako niko ne zna ko su oni, zadovoljavaju različite želje. U toj eskapadi obično nastrada prvi bez maske.

Serija koju su napisali Tony Ayres i Christian White će vas provozati emocionalnim rolerkosterom, ali i podučiti najvažnijoj lekciji o anonimnosti na internetu. Ona, naime, ne postoji. Algoritmi rade na razaranju vaše privatnosti i procesiraju ogromnu količinu podataka o vama, na osnovu tragova i fotografija koje tamo ostavljate. Oni mogu biti iskorišteni u marketinške svrhe, ali i u svrhu nečasnih radnji. Na internetu i zločin ima svoj algoritam.

Ukoliko pogledate “Clickbait” zaboravit ćete na “Black Mirror”.

LIDER