CNN: Gomilanje ruske vojske na Arktiku

Rusija nagomilava neviđenu vojnu silu u oblasti Sjevernog pola i testira najnovije naoružanje u pokušaju da osigura svoju sjevernu obalu i stavi pod svoju kontrolu ključni pomorski put iz Azije u Evropu, piše danas CNN.

Stručnjaci za oružje i zapadni zvaničnici izrazili su posebnu zabrinutost zbog ruskog “super-oružja” – torpeda “Posejdon 2M39”. Razvoj tog torpeda je ubrzan po zahtjevu predsjednika Vladimira Putina u februaru, objavljeno je u ruskim državnim medijima.

Taj “stealth torpedo” pokreće nuklearni reaktor, a namijenjen je da se brzom plovidbom po morskom dnu provuče ispod priobalne odbrane, kakva je američka.

Po ruskim zvaničnicima, torpedo je namijenjen za nukearne bojeve glave od više megatona, koje mogu izazvati radioaktivne talase koji bi dijelove pogođene obale učinili decenijama nenastanjivim.

U novembru je Christopher Ford, tadašnji pomoćnik državnog sekretara SAD-a za međunarodnu bezbijednost i neširenje oružja, rekao da je “Posejdon” dizajniran da “preplavi američke primorske gradove radioaktivnim cunamijem”.

Šef obavještajne službe Norveške, viceadmiral Nils Andreas Stensones, rekao je za CNN da je ta služba ocijenila da je “Posejdon” “dio nove vrste nuklearnog oružja za odvraćanje” i da je “u fazi testiranja”.

Satelitske fotografije koje je CNN dobio od tehnološke kompanije “Maxar” detaljno pokazuju brzu i kontinuiranu izgradnju ruskih vojnih baza i postavljanje opreme na arktičkoj obali Rusije, zajedno s podzemnim skladištima vjerovatno za “Posejdon” i drugo novo visokotehnološko oružje.

Ruski arsenal u oblasti Srednjeg sjevera obuhvata bombardere i avione MiG31BM i nove radarske sisteme u blizini obale američkog poluostrva Aljaske.

Smatra se da je u toku nadmetanje Rusija i NATO-a, odnosno SAD-a, jer su američki bombarderi “B-1 Lancer” stacionirani u norveškoj vazduhoplovnoj bazi Erland, a američki zvaničnici su avgusta prošle godine priznali da su u tom području i “stealth” podmornice “Seawolf”.

Prethodni članakElena Kitić u vezi sa srbijanskim fudbalerom!?
Sljedeći članakMladi luk liječi tri česta zdravstvena problema