CNN: Tramp je bio na Putinovoj strani dok je prisvajao dijelove Ukrajine

44 2
Podijelite vijest

Ruska invazija na Ukrajinu je rijedak događaj čije se krvoproliće prenosilo preko malog ekrana i kojem su mogli svjedočiti ljudi diljem svijeta. Međutim, građani Sjedinjenih Američkih Država možda još nisu shvatili jednu uznemirujuću činjenicu, a to je da je bivši američki predsjednik (Donald Tramp) koji je napustio dužnost prije samo 14 mjeseci dugo držao stranu agresora, piše CNN.

Ne radi se samo o tome da je Donald Tramp nedavno pozdravio “genijalnost” koja stoji iza Putinovog napada na Ukrajinu. Otkako je započela njegova politička karijera, Tramp je podržavao Putinove pokušaje da prisvoji teritorij te susjedne države.

Bogata saradnja

Godinama su odnosi između Rusije i Trampa počivali na finansijskoj dobrobiti. Primjera radi, bivši predsjednik SAD je vilu u Palm Biču prodao ruskom oligarhu za 95 miliona dolara četiri godine nakon što je kupio za 41 ili projekt na Menhetnu koji je ostvaren u saradnji s ruskim emigrantom povezanim s mafijom.

Bivši predsjednik je htio izgraditi Trampov toranj u Moskvi kad se kandidirao za predsjednika. Dok je 2013. u Moskvi organizirao natjecanje Miss Universe, Tramp je na Twitteru upitao: “Hoće li (Putin) postati moj novi najbolji prijatelj?”

ČITAJ JOŠ:  Putin: Nismo poludjeli, nećemo mahati nuklearnim oružjem po svijetu kao s britvom

Putin je sljedeće godine zauzeo Krim. Zbog protesta u Kijevu, tadašnji predsjednik Ukrajine morao se odreći svoje pozicije. Svrgnutog predsjednika, koji je pobjegao u Rusiju, savjetovao je američki politički konzultant Pol Manafort (Paul), koji je kasnije vodio Trampovu kampanju 2016.

Tramp se žalio na sankcije Rusiji i htio je nazad u G7

Tokom svoje kandidature Tramp je popustljivo govorio o ruskom kršenju ukrajinskog suvereniteta, odnosno kazao je da razmišlja o ukidanju sankcija kako bi se izgladili odnosi s Putinom.

– Narod Krima, koliko sam čuo, radije bi bio s Rusijom nego tamo gdje je bio – rekao je Tramp za ABC News u julu 2016., što je zapravo bilo Putinovo opravdanje za invaziju. Tramp je također predložio da se Rusija ponovno pridruži G7, organizaciji najvećih svjetskih gospodarstava. Ostali članovi odbili su pristati na taj prijedlog.

Njegova administracija uvela je neke nove sankcije Rusiji na inzistiranje dužnosnika nacionalne sigurnosti i Kongresa. No sam Tramp se tome usprotivio.

– U gotovo svakom slučaju uvođenja sankcija, Tramp se žalio i govorio da smo prestrogi – rekao je nedavno njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John).

ČITAJ JOŠ:  EU predložila deveti paket sankcija prema Rusiji: Evo šta on podrazumijeva

Rusija je tokom cijelog Trampovog mandata stalno prijetila Ukrajini, a on je zapravo radio korake koji idu u prilog ruskoj vlasti. Naime, Tramp je često kritikovao savez star desetljeće između SAD-a i NATO-a, a države članice su strahovale da bi mogao pokušati povući svoju zemlju iz tog vojnog saveza ako osvoji drugi mandat.

Tramp je zapravo pokušavao odbraniti ugled Rusije. Ponavljajući rusku propagandu, zajedno sa svojim kolegama republikancima blatio je Ukrajinu sugerirajući da se Kijev, a ne Moskva, umiješao u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Kongres je izglasao da se Ukrajini pruži gotovo 400 milijuna dolara vojne pomoći, no Tramp je odgodio slanje pomoći.

Od Zelenskog tražio da ocrni Bajdena

– Želio bih da nam učinite uslugu – rekao je Tramp ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom (Zelensky) tokom telefonskog razgovora u julu 2019., u kojem je navodno tražio da Zelenski ocrni predsjedničkog kandidata Džoa Bajdena (Joe Biden) putem pokretanja istrage protiv njega i njegova sina. No Zelenski nije na to pristao.

Tramp je izgubio na izborima za drugi mandat predsjedništva SAD-a. Pobijedio ga je Bajden koji sada aktivno radi na zaustavljanju Putinove agresije. Umjesto da se raziđu pod vojnim i gospodarskim pritiskom, NATO i Evropska unija udružili su se u podršci Ukrajini. To se isto dogodilo s dvije političke stranke u SAD-u; umjesto da se sukobljavaju, one su osudile rusku invaziju.

ČITAJ JOŠ:  EU predložila deveti paket sankcija prema Rusiji: Evo šta on podrazumijeva

Trampovi republikanci sada plješću njegovom suparniku

Republikanski senatori koji podržavali Trampa sada su pljeskali dok je Bajden tokom obraćanja o stanju nacije kritikovao ruskog čelnika. Republikanci čak nastoje sankcionisati ruskog oligarha zbog kojeg je Tramp pozamašno zaradio prilikom prodaje vile u Palm Biču.

Čak je i Tramp promijenio retoriku. Sedam dana nakon što je pohvalio Putinovu stratešku oštroumnost, osudio je ruski napad na Ukrajinu i rekao da se radi o “holokaustu”.

Bivši predsjednik i dalje je vodeći kandidat Republikanske stranke za izbore 2024. No što dalje traje krvoproliće u Ukrajini, to Putin postaje sve veća odgovornost.

Tramp i njegov uži krug žele da taj problem nestane. Njegov bivši državni sekretar Majk Pompeo (Mike) kritikovao je novinarku koja je nekoliko mjeseci nakon Trampovog razgovora sa Zelenskim pitala za Ukrajinu.

– Mislite li da je Amerikancima stalo do Ukrajine? – povikao je Pompeo na Meri Luiz Keli (Mary Louise Kelly), piše CNN.