Coca-Cola: Prodaja u BiH premašila 100 miliona litara!

Coca-Cola: Prodaja u BiH premašila 100 miliona litara!

Kompanija Coca-Cola ostvarila je u prošloj godini rast u BiH od 10 posto, čime je prodaja premašila 100 miliona litara, piše BiznisInfo. 

Ovaj podatak navodi se u izvještaju kompanije Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC), koja posluje u 28 država, i jedna je od najvećih cjelina unutar američkog giganta.

Coca-Cola HBC imala je prošle godine prihode od prodaje u visini od 6,52 milijarde eura što je porast od 4,9 posto u odnosu na godinu ranije. Obim prodaje je rastao za 2,2 posto na više od dvije milijarde mjernih jedinica. Ukupno, dobit prije kamata i poreza (EBIT) povećana je za 20 posto na 621 milion eura.

Kada je riječ o BiH, ne navode se podaci o prihodima niti zaradi, već samo o obimu prodaje.

Kako se navodi, prodaja u BiH iznosila je lani 18,3 miliona mjernih jedinica, u odnosu na 16,7 miliona iz prethodne godine. Jedna mjerna jedinica iznosi oko 5,7 litara, odnosno 24 serviranja. To znači da je kompanija lani u BiH prodala oko 104 miliona litara, za razliku od oko 95 miliona litara iz 2016.

Na nivou cijele kompanije Coca-Cola HBC, prodaja gaziranih pića je porasla za 2,3 posto, uz najveći rast pića Coke Zero (+22,4%), Schweppes (+5,1%) i Fanta (+2,7%). Prodaja vode porasla je za 3 posto a energetskih napitaka za 20 posto. Smanjena je prodaja sokova za 0,8 posto i čajeva za 7,1 posto.

Biznisinfo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica