Portal 072info

Čolić: Restriktivne mjere nemaju smisla sve dok nam u BiH ulaze pozitivne osobe

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S aktivnih 155 slučajeva zaraze koronavirusom Tuzlanski kanton trenutno je najpogođenija regija u Federaciji BiH. Restriktivnijih mjera u vidu zatvaranja objekata ili ograničavanja kretanja među lokalnim zajednicama trenutno neće biti jer to, prema riječima kantonalne ministrice zdravstva Dajane Čolić, nema smisla sve dok u našu državu ulaze osobe koje su pozitivne na koronavirus.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez ranije je u razgovoru za Klix.ba kazao da je u skladu s novim preporukama kantonima data mogućnost donošenja svih mjera, pa i onih restriktivnih koje predviđaju ograničavanje kretanja između zajednica u kojima je prisutna lokalna transmisija virusa. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Tuzlanski kanton na ovakve poteze se još uvijek nije odlučio, a predsjednica Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva Dajana Čolić za Klix.ba kaže da su razlog tome, prije svega ekonomska i privredna politika, odnosno politika razvoja samog kantona. 

“Zatvaranjem pojedinih jedinica lokalne samouprave gdje imamo virus u suštini bismo naškodili samo privrednicima, vlasnicima malih obrta, trgovina i svega ostalog što je bilo zatvoreno u prethodnom periodu”, kaže nam Čolić te naglašava da politika stranaka niti u jednom trenutku ne blokira uvođenje bilo kojih mjera.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Restriktivnije mjere koje predviđaju ograničavanje kretanja između zajednica u kojima je prisutna lokalna transmisija virusa Čolić smatra i kontradiktornim jer je i dalje otvorena mogućnost dolaska građana van područja naše države, a koji su potencijalni izvor zaraze. Upravo je dosad nekoliko importovanih slučajeva zabilježeno u Tuzlanskom kantonu, a riječ je o osobama koje su stigle iz Švicarske, Švedske, Njemačke i Holandije.

“To su dva osnovna razloga zbog kojih mi još uvijek ne uvodimo restriktivne mjere, a samim tim ne zatvaramo ni jedinice lokalne samouprave. To se može uraditi, ali pitanje je koja bi svrha bila te kakve bi posljedice takvog djelovanja bile. Pokušavamo pronaći načine kako bismo uz pomoć mjera zdravstvenog nadzora i kućne izolacije uspjeli stati u kraj daljem širenju slučajeva koronavirusa koji su uvezeni van države BiH unutar zajednice. Nažalost, nije naša nadležnost da možemo kontrolisati onoga ko ulazi u državu”, pojašnjava Čolić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Čolić dodaje da jake mjere poput zatvaranja granica nisu potrebne, ali je izuzetno bitno pooštriti djelovanje u smislu da osobe koje dolaze u našu zemlju imaju urađen test na koronavirus, čime bi se stvorila kontrola unošenja virusa. 

U Tuzlanskom kantonu trenutno je 150 osoba aktivno pozitivno na SARS-CoV-2 virus. U COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli se nalazi 13 pacijenata, dok su dva u posebnom odjeljenju Klinike za plućne bolesti. Osim što su obje osobe na respiratoru, zajednički im je i kontakt prilikom infekcije virusom.

U kućnoj izolaciji nalazi se 140 pozitivnih osoba, dok je pod zdravstvenim nadzorom 370 ljudi kojima nije otkrivena infekcija. Čolić kaže da ekipe higijensko-epidemioloških službi rade na terenu u cilju stvaranja obruča između svih kontakata koje su imale zaražene osobe.

“Sve dok imamo ijedan potvrđen slučaj u toku dana ne možemo reći da smo ‘pohvatali’ sve kontakte jer postoji realna mogućnost da su i te osobe zaražene. Trenutno radimo na tome da svi kontakti budu evidentirani”, naglasila je Čolić koja epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu i dalje ocjenjuje ozbiljnom, ali bez potrebe stvaranja panike. 

Apeli nadležnih i nadzor inspekcija doveli su do povećanja svjesti kod građana. U Tuzli i ostalim gradovima ove regije primjetno je da većina stanovništva nosi zaštitnu opremu, a na ulazima u tržne centre i ugostiteljske objekte pojačana je kontrola gostiju. 

Ministrica zdravstva TK na kraju je kazala da svako od građana svojim ličnim primjerom, zalaganjem, korištenjem zaštitne opreme i distance može pomoći da se ova situacija vezana za koronavirus što prije smiri.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix

Podijelite članak
  • 37
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zbog korone zatvorena prva škola na Tuzlanskom Kantonu

072info.com

Ko je osuđenik s najvećom kaznom u Tuzli: Zbog svirepog ubistva 31 godinu provodi u zatvoru

072info.com

Lider u izvozu nije više ZDK, nego TK

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6