4 37
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u okviru rasprave o postojećem Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, zastupnik Kluba nezavisnih zastupnika “Pokret” Nihad Čolpa je ukazao na nepravednu raspodjelu indirektnih poreza Federaciji, u odnosu na manji bh. entitet RS.

Sudska tužba

FIXGEHALT

Predstavio je podatke da je, prema raspodjeli indirektnih poreza u BiH, FBiH svake godine u minusu 700 miliona maraka dok RS svake godine ima plus od 610 miliona KM, a Distrikt Brčko 88 miliona.

Od ove razlike, mi otplaćujemo dio duga entitetu RS, FBiH povrat PDV-a otplaćuje privrednicima u RS. U zadnjih sedam godina, FBiH je u minusu od raspodjele indirektnih poreza, a RS je u plusu 3,6 milijardi – kazao je Čolpa.

On je predložio zaključak da Predstavnički dom obaveže Vladu FBiH da najkasnije u roku od 90 dana pripremi sudsku tužbu protiv entiteta RS sa zahtjevom za finansijsku nadoknadu i da se Parlamentu FBiH dostavi prijedlog dodatnih mjera s ciljem promjene nepovoljnog odnosa raspodjele indirektnih poreza.

LIDER

Biti solidarni

Mi se ovdje u toku mandata borimo da dobijemo neka sredstva MMF-a, danas se borimo, važno je pet, tri, osam miliona, a šta je s ovim? Kada ćemo raspravljati? Kada ćemo tražiti svoj novac? – upitao je Čolpa.

Dodao je da, ako nema mehanizama putem Uprave za indirektno oporezivanje BiH, možda imaju druge mjere.

Vrijeme je da prestanemo dopuštati da nas pljačkaju. Dakle, 700 miliona godišnje nije malo. Možemo mi biti solidarni sa ostatkom države, ali neka nam neko prizna – kazao je Čolpa.