Čolpa: Vakcina nije atomska bomba pa da je ne možemo nabaviti, ako Novalić ne može, neka se odmah skloni

a 25
Podijelite vijest

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa reagirao je na informaciju da je Kosovo postiglo sporazum s “Pfizerom” za direktnu nabavku 1,2 miliona doza vakcina.

– I to u trenutku dok FBiH još nije nabavila direktno niti jednu jedinu vakcinu, a entitet RS od Rusije za sada kupio toliko vakcina da mogu stati u jedan putnički kofer. Vakcina nije atomska bomba pa da je ne možemo nabaviti. Vlada FBiH u tehničkom mandatu svojom nesposobnošću i neznanjem ugrozila je kolektivno zdravlje stanovništva i privredu, pogotovo je oblast turizma stavila u nepovoljan položaj u odnosu na region i ostatak Evrope.

Vakcina kao jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća je najmoćnije oružje u borbi protiv širenja zaraznih bolesti, kao i garancija da bi privreda mogla početi da radi bez novih ograničenja. Bez imunizacije nema povratka u normalne životne tokove. I dok su mnoge vlade svijeta odredile zadani cilj postizanja kolektivnog imuniteta za svoje stanovništvo, Vlada FBiH za sada direktno nije nabavila niti jednu jedinu vakcinu – kazao je Čolpa.

Dodaje da smo na pragu ljeta te da, ukoliko tokom tog perioda ne provedemo masovnu imunizaciju stanovništva, čeka nas zdravstveno i ekononomski možda najteža jesen nakon rata.

– Novalić je u tehničkom mandatu energiju usmjerio da zaštiti sebe i svoju klijentelu, a stanovništvo FBiH je ostavio na cjedilu. Ako ne može ili nema vremena da radi na nabavci vakcine, neka se odmah skloni. Svaki dan je bitan. Bojim se da nam sat otkucava za spriječavanje sada već neizbježnog četvrtog vala masovne zaraze stanovnika.

Pošto očigledno nemaju kapacitet i kriju se iza procedura, pozivam Vladu FBiH da javno izađe sa kompletnim obavezujućim ponudama i Parlamentu FBiH dostavi prijedlog sa mapom puta za rješavanje ovog problema i da taj način konačno završimo ovu agoniju – zaključio je Čolpa.


Podijelite vijest