Ćosović-Hajdarević: Važe li mjere zabrane za učesnike protesta protiv blajburške mise

Ćosović-Hajdarević: Važe li mjere zabrane za učesnike protesta protiv blajburške mise

Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica SDA u Skupštini KS oglasila se povodom medijskih natpisa vezanih za njenu inicijativu i pitanja, koji su, kako je navela “pogrešno interpretirani i izvučeni iz konteksta”. Ona je navela kako zbog “pogrešne interpretacije”, ima potrebu javnosti obrazložiti šta i iz kojeg razloga je inicirala. 

– Kao prvo, nisam ja tražila da se prekršajno sankcioniraju učesnici protesta protiv blajburške mise, nego oni koji su učešćem na istom prekršili propise – razlika je ogromna. Tražila sam i od organa odgovor na pitanje da li se organizator obratio kriznim štabovima, MUP-u, Ministarstvu saobraćaja i da li je dobio dozvolu za ono epidemiološki rizično okupljanje. Odgovor sam dobila od Ministra saobraćaja nažalost da nisu imali saglasnost – navela je Ćosović-Hajdarević.

Ćosović-Hajdarević: Da li mjere zabrane važe za sve  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baĆosović-Hajdarević: Da li mjere zabrane važe za sve

Navela je kako je inicijativu uputila kao “majka troje djece, čija su djeca preko 2 mjeseca u kući zbog koronavirusa i naredbi štabova”, te kao kćerka koja “nije vidjela svoje roditelje sedmicama”, ali i kao građanka koja se od proglašenja stanja pandemije strogo pridržavala mjere.

– U konačnici to sam tražila i kao zastupnica čiji su glasači za puno manje prekršaje nego što je slučaj sa organizacijom i učestvovanjem u masovnom skupu bez mjera zaštite i preporučene distance, dobivali ogromne kazne. Jednostavno, ne može policija provoditi represivne mjere spram nekih kategorija, a kršenje propisa od bilo koje druge, tolerisati. Evo da iz nekih razloga zanemarimo eklatantno kršenje propisa, ali pitam i vas ko će u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša odgovarati za isto, a veliki broj učesnika nije imao maske niti se pridržavao naredbi – navela je ona.

Istakla je i kako se pita da li mjere zabrane važe za sve te naglasila kako inicijativa i pitanja u vezi s njom, aposolutno nemaju nikakvu poveznicu sa motivima tog okupljanja.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica