Čović: Bilo bi katastrofalno da Šmit nametne bilo kakve odluke kad je u pitanju budžet BiH

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a koja je održana danas u Mostaru, medijima se obratio predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

– Nema nikakvog razloga da izbora ne bude – poručio je.

Također, najavio je skoro usvajanje budžeta BiH, kao i hitnu sjednicu o pitanjima izmjena Izbornog zakona BiH čim se dostavi jučerašnja odluka Ustavnog suda BiH.

– Sve stranke su se prijavile za izbore na svim nivoima vlasti, a ostali smo pri tome da HDZ BiH predloži kandidata za člana Predsjedništva BiH, te da će ga druge stranke podržati – rekao je Čović.

Čović dodaje da je informirao kolege iz HNS-a i o neprestanim pritiscima koji se u posljednja dva mjeseca prave prema Vijeću ministara BiH, posebno prema ministru finansija Vjekoslavu Bevandi.

Copy

– Naš stav je dosljedno poštovati zakon. Svi oni koji traže poprijeke odluke o finansiranju izbora – jednako su to mogli raditi u posljednjim mjesecima i da dobijemo budžet. Nadam se da će nacrt budžeta biti do kraja dana predan na Vijeće ministara. Priča o pokušaju blokade izbora tu je samo za kampanje pojedinih stranaka – kazao je Čović.

Naglasio je da neće podleći bilo čijem pritisku da krši zakone i procedure.

-Svima onima kojima su danas puna usta, pokušaja da to naglase kao blokadu bilo koje vrste, vrlo jasno ćemo odgovoriti i dosljedno poštovati zakone. To se odnosi na ove ljude iz vana koji nam pokušavaju slati poruke, a jednako tako na političko Sarajevo, vrlo jasno, političko Sarajevo, koje stvara toliku pomutnju, u pokušaju da vodi kampanju kroz jednu takvu tezu. Pitanje je kako će voditi kampanju kad Vijeće ministara usvoji budžet kroz pet-šet dana – istakao je Čović.

Čović je rekaoi da kad dođe odluka Ustavnog suda BiH zakazat će sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Oni će to još malo prolongirat. Procedure su takve da nama nije dovoljno da neko kaže da je nešto usvojeno na Ustavnom sudu. Po zakonu oni moraju dati nama presudu, čini mi se da će se tu potrošiti desetak dana. Rekao sam visokom predstavniku da bi bilo katastrofalno pogrešno bilo kakve odluke nametati kad je u pitanju budžet BiH – dodaoje Čović.

Avaz

Prethodni članakSvjedok krvave svadbe u Banjoj Luci: Čuo sam da govore “Ajmo braćo klati”
Sljedeći članakBrojni sadržaji i noviteti ove sezone na zeničkim otvorenim bazenima