Čović kaže da se ne boji sankcija, tvrdi da spašava BiH. Optužio SDA i SNSD da zajedno ruše državu

Dragan Čović, predsjendik HDZ-a BiH, optužio je danas ministre u Vijeću ministara BiH koji su glasali za odluku o finansiranju izbora da prave krizu.

Podsjetimo, na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara, samo su ministri HDZ-a bili protiv te su tako oborili odluku kojom bi se izdvojila sredstva za Opće izbore.

Čović kaže da su krivi oni koji su glasali ‘za’, dakle SDA, DF i SNSD.

“Ako je nešto demokratski, onda je to doći u neku instituciju i kazati šta mislite. Toliko o blokadi. Ne može biti demokratičniji proces od onoga koji je jučer održan, ako je uopće telefonska sjednica Vijeća ministara pravi način za tako nešto. Konačno ste dobili odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu rade zajedno na rušenju BiH. To je najbolji put za rušenje BiH, ono što je jučer urađeno”, rekao je Čović optužujući dakle direktno SDA i SNSD da rade zajedno na rušenju BiH.

Kaže da je cijela priča tome ustvari lažna jer se niko nije brinuo za to što BiH nema budžet 18 mjeseci.

“Sada se priča o protivustavnoj i protivzakonitoj odluci koju neko želi progurati. Ovo je najbolji primjer da srušite BiH i to HDZ neće dozvoliti. Jedinog pravog profesionalca koji voli ovu zemlju Vjekoslava Bevandu su pokušali optužiti da nešto uzurpira i blokira”, naveo je Čović.

Rješenje je, istakao je, odmah usvojiti budžet, u kojem će biti povišice plaća za policajce, za Upravu za indirektno oporezivanje i vojnike, što je prijedlog HDZ-a, koji je jedva, kako je rekao, “proguran i usvojen”.

O tome zašto su regirale ambasade Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država nije želio govoriti, ali je rekao da se ne plaši sankcija.

“Da se ja plašim sankcija, ne bih stajao ovdje pred vama. To je davno prošlo vrijeme što se mene tiče. Svi koji žele pritiskom urediti odnose, na krivom su putu. Čuo sam šta je rekao predsjedavajući Zoran Tegeltija da smatra da to nije dobro, ali je zbog pritisaka raznih sankcija glasao “za”. Pa ako ćemo zbog toga glasati, onda smo na potpuno krivom putu”, kaže predsjednik HDZ-a.

O izmjenama Izbornog zakona BiH Čović je rekao da Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, u petak i subotu dolazi u BiH i ponovo će se pokušati razgovarati.

Raport